back

Редактори комунальних газет Чернігівщини обговорили «15 кроків до свободи»

20-01-2016 | 16:38

У Чернігові 20 січня відбулася робоча зустріч редакторів комунальних газет області – учасників Асоціації регіональних засобів масової інформації, присвячена реалізації Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Олександр Назаренко, редактор Менської районної газети «Наше слово» та голова Асоціації регіональних ЗМІ і новоствореної Асоціації місцевої преси, представив присутнім редакторам дорожню карту реформування державних та комунальних газет, розроблену спільно з Національною спілкою журналістів України. У документі, символічно названому «15 кроків до свободи!», розписано календарний план усіх етапів реформи та кроки, які мають здійснити редакції ЗМІ, їхні співзасновники та центральні органи влади.

Вже до 31 березня колективи редакцій повинні провести збори та визначитися щодо способу та етапу реформування (ЗМІ – учасники першого етапу стануть приватними вже цьогоріч, другого — до 2019 року). Не пізніше 1 травня їх співзасновники — місцеві ради та державні адміністрації — муситимуть ухвалити рішення про реформування газет згідно з пропозиціями колективів редакцій.

Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван побажав редакторам успіхів у майбутньому реформуванні, однак попередив, що цей процес може бути нелегким та збурити на місцях чимало суперечок. Втім, за його словами, обласна та районні державні адміністрації зроблять усе від них залежне, аби норми закону були дотримані вповні.

«Сперечатися щодо політики роздержавлення ЗМІ і шляхів реформування можна було, поки закон [«Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації] ще не був підписаний. Тепер, після підпису Президента, завдання чиновників — виконати його», — наголосив Андрій Подорван.

У ході бліц-опитування, проведеного Олександром Назаренком, десятеро редакторів повідомили, що їхні редакції планують брати участь у першому етапі реформування.

Учасники зустрічі обговорили деталі дорожньої карти та «підводні камені», які можуть трапитися під час її реалізації. Найбільше побоювань у медійників викликають можливі спроби місцевих рад позбавити газети приміщень або призначити лояльних до себе редакторів у час, що залишився до реформування. Такі намагання вже були зафіксовані в деяких областях.

Аби захистити редакції від подібних загроз, Асоціація регіональних ЗМІ має намір укласти з чернігівськими юристами угоду про правову допомогу під час реформування газет.






Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації