back

В області досягнуто позитивних зрушень щодо погашення заборгованості із заробітної плати

15-12-2011 | 17:46

15 грудня заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Про ситуацію з погашенням боргів із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області станом на 1 грудня 2011 року присутніх поінформувала начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Лариса Юрченко.

За її словами, згідно з попередніми даними державної статистичної звітності, в області досягнуто певних позитивних зрушень щодо погашення заборгованості із заробітної плати. Так, загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ і організацій області (з урахуванням економічно неактивних) у листопаді скоротилася на 7,2 млн грн або на 25,2 % і на 01.12.2011 склала 21,3 млн грн, що на 0,1 млн грн або на 0,6 % менше, ніж на 01.01.2011.

Суму боргу із виплати заробітної плати працівникам діючих економічно активних підприємств у листопаді зменшено на 1,4 млн грн або на 13,9 % і на 1 грудня її розмір склав 8,6 млн грн (40,3 % від загальної суми). Порівняно з початком року скорочення становить 5,0 млн грн або 36,6 %.

Чисельність найманих працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату, у листопаді скоротилася на 2,0 тис. чол. або на 36,4 % (з 5,5 тис. чол. до 3,5 тис. чол.), а загальна кількість підприємств боржників – на 10 одиниць (з 69 до 59).

Станом на 01.12.2011 повністю ліквідовано заборгованість із виплати заробітної плати 13 районами області, ще 2 райони погасили борги працівникам економічно-активних підприємств, 17 – у промисловості, всі (крім Козелецького району) – у сільському господарстві.

Заборгованість працівникам організацій та установ, що фінансуються за рахунок місцевого бюджету, на 01.12.2011 відсутня.

Станом на 01.12.2011 повністю ліквідовано заборгованість з виплати заробітної плати працівникам комунальних підприємств області.

Негативно впливає на процес ліквідації заборгованості із заробітної плати існування боргів працівникам економічно неактивних підприємств-боржників, частка яких у загальній структурі боргу сягає 59,7 %.

Значною залишається сума заборгованості із виплати заробітної плати працівникам підприємств державного сектору економіки, які знаходяться в управлінні центральних органів влади.

На розв’язання проблеми заборгованості в області відпрацьовано комплекс заходів, який враховує з одного боку – щомісячне проведення моніторингу та аналізу відповідних статистичних даних в розрізі районів, міст, видів економічної діяльності та окремих підприємств-боржників, з іншого – додаткові форми та методи впливу на ситуацію у цьому напрямку.



Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації