back

Відбулося засідання Міжгалузевої ради з професійно-технічної освіти

02-12-2011 | 13:14

2 грудня заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко провів засідання регіональної Міжгалузевої ради з професійно-технічної освіти при облдержадміністрації, на якому розглянули низку питань, пов’язаних з професійним навчанням, підвищенням кваліфікації, працевлаштуванням робітничих кадрів області.

Відкриваючи засідання, Віктор Тканко повідомив про кадрові зміни в складі Міжгалузевої ради, оголосив план проведення засідання та окреслив основні завдання по розвитку професійно-технічної освіти відповідно до Національної стратегії розвитку освіти України на 2012-2021 роки.

Директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка інформувала раду про потребу ринку праці в кваліфікованих робітниках і ефективність спільної роботи обласного центру зайнятості та управління освіти і науки облдержадміністрації. Зокрема вона зазначила, що задоволення потреб ринку праці у робітничих кадрах з професій металообробки, транспорту, сфери послуг, будівництва було завжди актуальним для нашого регіону. Стабільним і доволі високим є попит на такі професії: кухар, кондитер, продавець, перукар, швачка, муляр, лицювальник-плиточник, столяр, верстатник, маляр, штукатур, електрогазозварник, водій автотранспортних засобів, тракторист-машиніст, слюсар з експлуатації та ремонту газового устаткування, оператор котельні.

Для виконання замовлень роботодавців на конкретні робочі місця обласна служба зайнятості тісно співпрацює з управлінням освіти і науки ОДА. Професійне навчання організовується в 15 державних професійно-технічних навчальних закладах області і показник працевлаштування після навчання в цих закладах становить 95%.

Разом з тим Лідія Падалка зауважила, що роботодавець сьогодні потребує індивідуального підходу в процесі навчання. Начальник головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Лариса Юрченко охарактеризувала стан професійного навчання та підвищення кваліфікації робітничих кадрів на виробництві. За її словами не всі керівники підприємств і організацій приділяють належну увагу професійному розвитку персоналу шляхом навчання на виробництві, а бажають наймати на роботу лише висококваліфікованих, професійно мобільних та конкурентоспроможних на ринку праці робітників. Сьогодні чисельність працівників, яких навчають новим професіям та підвищують кваліфікацію не перевищує 7-8% від облікової чисельності штатних працівників зайнятих на підприємствах. У 2010 році підвищили кваліфікацію за різними формами навчання понад 16 тисяч осіб.

Аналіз стану організації та проведення професійного навчання кадрів свідчить, що на більшості підприємств області професійне навчання кадрів здійснюється безпосередньо на робочих місцях, за індивідуальною формою, під керівництвом майстрів. Для цього на підприємствах створені та працюють атестаційно–кваліфікаційні комісії, які виявляють відповідність отриманих працівниками теоретичних знань, виробничих умінь та практичних навичок.

Про стан працевлаштування випускників професійно-технічних навчальних закладів у 2011 році доповів на засіданні начальник відділу професійно-технічної освіти управління освіти і науки ОДА Володимир Глузд. Він зокрема зазначив, що протягом 2011-2012 навчального року професійно-технічними закладами області було підготовлено 3728 кваліфікованих робітників. На перше робоче місце з низ влаштовано 2756 робітників, що становить майже 74%. У середньому по Україні цей показник становить 64%.

Міжгалузева рада також обговорила проект Регіональної цільової програми розвитку професійно-технічної освіти Чернігівщини на 2011-2015 роки, який представив начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський.

Як зазначалося, метою цієї програми є модернізація навчально-методичної бази для удосконалення професійної підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації на основі сучасних технологічних засобів та інноваційних технологій навчання, оновлення змісту професійно-технічної освіти шляхом впровадження Державних стандартів нового покоління. Фінансування заходів програми відбуватиметься за рахунок Державного, обласного бюджетів та інших джерел фінансування. Проект програми буде винесено на розгляд шостої сесії обласної ради.

На завершення засідання Міжгалузева рада з професійно-технічної освіти затвердила план роботи на 2012 рік.






Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації