back

Аграрний сезон 2015: проміжні підсумки

30-12-2015 | 12:25

Під час онлайн-наради керівників аграрних управлінь області підбито підсумки 2015-го року.

За словами очільника Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергія Хоботні, поточний рік для аграріїв видався складним як у соціально-економічному плані, так і щодо погодних умов. Тим не менше, сільськогосподарські виробники підтримали всю країну і стали рушієм економіки.

Чернігівські аграрії за попередніми підрахунками при прогнозі в майже 3,4 мільйони тонн намолотили — 3,5 мільйони тонн зернових та зернобобових культур. У загальнодержавному рейтингу намолоту — це 8 місце і 7 місце за рівнем врожайності зернових культур, а також другий результат в історії Чернігівщини. Найбільший вклад у валове виробництво зерна внесли сільськогосподарські підприємства Бобровицького, Прилуцького, Бахмацького та Ічнянського районів.

За обсягом виробництва зерна кукурудзи область посіла почесне 2 місце після Полтавщини, а за рівнем її врожайності 5 місце.

Незважаючи на складні економічні виклики та несприятливі погодні негаразди, сільгосптоваровиробники області повністю виконали завдання по посіву озимини на наступний сезон. Посіяно 226,5 тисяч гектарів озимих зернових культур, що склало 104,6% до прогнозу.

За 11 місяців 2015 року у Варвинському, Щорському, Коропському, Городнянському, Носівському, Чернігівському, Куликівському та Прилуцькому районах збільшили поголів’я ВРХ.

Вдалося практично на рівні утримати виробництво молока (зменшено лише на 0,3%).

А продуктивність дійної череди склала — 4357 кг, що більше відповідного періоду минулого року на 8,2%. Сільськогосподарські підприємства Ічнянського району вже сьогодні мають продуктивність близько шести тисяч кілограмів, а Бахмацького, Варвинського, Носівського, Прилуцького більше п’яти.

Звертаючись до начальників управлінь, директор Департаменту Сергій Хоботня в черговий раз звернув увагу на збереження чисельності поголів’я худоби. Адже тваринництво, а особливо молочне скотарство – складно «поставити на паузу». Адже для відновлення поголів’я потрібно 2-3 роки.

Під час наради також обговорено питання матеріально-технічного забезпечення, виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, кредитування підприємств АПК тощо.

«Наступний рік має стати для нас роком невпинної роботи задля досягнення сталих, якісно нових параметрів розвитку агропромислового комплексу області, які забезпечать підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарського виробництва та продовольчу безпеку» —, завершуючи нараду, наголосив директор Департаменту.

За повідомленням Департаменту агропромислового розвитку ОДА