back

Закон про декомунізацію: не вирішать громади, вирішить влада

23-12-2015 | 14:47

Реалізація положень Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки» триває в області з кінця травня поточного року.

За цим Законом на Чернігівщині підлягають перейменуванню 64 населених пункти. Станом на 21 листопада, у 54 з них проведено громадські слухання. Проте, лише щодо 26-ти подано відповідні пропозиції до Верховної Ради України.

Про це на черговому засіданні обласної комісії з питань реалізації положень Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» доповів директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, секретар комісії Андрій Подорван.

Радник голови облдержадміністрації Василь Чепурний наголосив, що закон не передбачає альтернативи перейменуванню. Якщо громада не спроможеться на слуханнях, зборах чи сходах запропонувати нову назву свого населеного пункту, її запропонує Інститут національної пам’яті України. І не факт, що така назва села припаде до душі усім його мешканцям. Тому, переконаний Василь Чепурний, мешканцям міст, сіл та селищ, що підпадають під перейменування, варто ще раз зібратися й визначитися з новою назвою.

Представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко нагадав, що за законом Верховна Рада України має прийняти рішення про перейменування вже до 21 лютого 2016 року. А відповідні пропозиції про зміну назв необхідно подати до нового року. Проте у багатьох громадах з прийняттям відповідного рішення та підготовкою документів зволікають.

Під час засідання було детально проаналізовано ситуацію у кожному з районів. Зрештою члени комісії та запрошені на засідання зійшлися на думці, що необхідно посилити, активізувати роз’яснювальну роботу з населенням і, передовсім, з головами та депутатами сільських рад, які мають найбільший авторитет у селі.

Керували роботою комісії її співголови — перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич та перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.






Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації