back

Рейтинг Чернігівської області в євроінтеграційному поступі. Показники 2014 року

22-12-2015 | 09:26

Українські «мозкові центри» оприлюднили новий рейтинг регіонів України. Цього разу критерієм успішності стала готовність областей до включення у процеси економічної інтеграції з Європейським Союзом. Основою для аналізу стали показники щодо низки напрямів торгівлі та пов’язаних з нею питань, а також економічного та галузевого співробітництва за 2014 рік.

Рейтинг, названий Індексом Євроінтеграційного Поступу, створили Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень та Асоціація регіональних аналітичних центрів з метою моніторингу та оцінювання прогресу економічних реформ у регіонах України задля підвищення здатності останніх рухатись за вектором європейської інтеграції.

Згідно зі звітом згаданих аналітичних центрів, у 2014 році Чернігівська область за зведеною оцінкою пасла задніх у питанні досягнення основних цілей економічної інтеграції з ЄС і посіла 21 місце у загальному рейтингу регіонів України.

Тим не менше, це не означає загального занепаду євроінтеграційного поступу Чернігівщини. За низкою показників область увійшла в десятку, а подекуди — і в п’ятірку кращих.

Так, Чернігівщина посіла п’яте місце в рейтингу в рамках блоку реформ за напрямом «Державний фінансовий внутрішній контроль». Загальний річний обсяг недоотриманих фінансових ресурсів тут один з найменших в Україні. Як вказують автори звіту, серед основних причин втрати можливості отримати бюджетні доходи — безпідставне надання пільг зі сплати податків, безоплатне надання в оренду природних і матеріальних ресурсів тощо. Отже, Чернігівська область стала однією зі зразкових в галузі управління бюджетними фінансами.

Область також здобула шосте місце за показником «Наука, технології та інновації». Цьому сприяли висока частка фінансування наукових та науково-технічних робіт за рахунок коштів іноземних джерел та значна кількість освоєних інноваційних видів продукції на промислових підприємствах Чернігівщини у 2014 році.

Гарні результати — сьомі місця — Чернігівщина продемонструвала за показниками «Торгівля послугами та інвестиції» і «Промислова та підприємницька політика». Аналіз першого з них показав, що область мала дуже високу частку імпорту послуг з країн ЄС у загальному обсязі імпорту послуг, достойні позиції за часткою експорту послуг до країн ЄС, а також за величиною питомої ваги прямих іноземних інвестицій з ЄС в область.

Входження Чернігівщини до десятки лідерів серед регіонів України за показником, що характеризує блок реформ «Промислова політика», було обумовлене високою питомою вагою експорту послуг з переробки продукції на місцях до країн ЄС у загальному обсязі експорту послуг до країн ЄС.

Найменше балів від експертів область отримала за напрямами «Інтелектуальна власність», «Транспорт» та «Співробітництво у сфері енергетики».



Тут експерти вказали на низьку кількість заявок на винаходи та корисні моделі, поданих у 2014 році від національних заявників Чернігівщини, низьку питому вагу імпорту транспортних послуг з країн ЄС до області у загальному обсязі імпорту послуг та значну кількість дорожньо-транспортних пригод у співвідношенні до пасажирообороту, а також доволі високі втрати енергетичних матеріалів та продуктів перероблення нафти при їх розподілі, транспортуванні і зберіганні.

Автори рейтингу рекомендують для Чернігівської області впровадження нових енергоощадних технологій та модернізацію застарілого обладнання паливно-енергетичного комплексу, активніше залучення міжнародної технічної допомоги і залучення інвестицій в розвиток туристичної інфраструктури.

Звіт «Індекс євроінтеграційного економічного поступу в Україні» підготовлено в рамках проекту «Сприяння країн Вишеградської четвірки в оцінці економічних реформ регіонів України в умовах інтеграції до ЄС», що здійснюється Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) і Асоціацією регіональних аналітичних центрів за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду (Словаччина) у партнерстві з Центром досліджень словацької асоціації зовнішньої політики (Словаччина), Міжнародним центром демократичних перетворень ICDT (Угорщина), Фундацією українсько-польської співпраці PAUCI (Польща), Асоціацією аналітичних центрів за відкрите суспільство PASOS (Чехія) та Чернігівським національним технологічним університетом.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
за матеріалами звіту
«Індекс євроінтеграційного економічного поступу в Україні»