back

85 років тому наш театр розпочав свій творчий шлях

03-11-2011 | 09:34

2 листопада урочисто відзначив свій 85-річний ювілей Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т.Г.Шевченка. У залі був аншлаг. Відзначення ювілею припало на останній, десятий день міжнародного фестивалю «Слов’янські театральні зустрічі». Свій творчий шлях театр розпочав у Єлисаветграді (нині Кіровоград) як робітничо-селянський пересувний український драматичний театр ім.Т.Г.Шевченка. У 1933 році, після успішних гастролей у Казахстані, Наркомат освіти УРСР відрядив цей театр у повному складі для культурного обслуговування утвореної у жовтні 1932 року Чернігівської області. На початку 1934 року театр став стаціонарним сценічним колективом у Чернігові і отримав статус державного обласного українського музично-драматичного театру ім.Т.Г.Шевченка. У роки Великої Вітчизняної війни з творчого складу театру було сформовано і відправлено на фронт три концертні бригади. Кілька артистів театру утворили у партизанському з’єднанні Олексія Федорова, яке діяло на Чернігівщині, «Театр Лісограду». Після звільнення Чернігова восени 1943 року театр відновив свою роботу у приміщенні Єлецького монастиря, яке випадково вціліло під час бомбардувань міста. Нинішнє приміщення театру було відкрито 6 листопада 1959 року. 2001 року за великі творчі досягнення колективу театру було надано високий статус академічного.

Від імені голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка весь творчий склад та художньо-виробничий персонал театру привітав з ювілеєм і вручив кращим працівникам нагороди заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко.

Він, зокрема, зазначив, що Чернігівський обласний український музично-драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка сьогодні успішно розвивається, утверджуючи високі художні й загальнолюдські цінності, активно впливаючи на формування культурного простору регіону. У швидкоплинному сьогоденні колектив театру залишається дбайливим зберігачем набутого досвіду і творчих традицій закладу. Він об’єднує ціле сузір’я талантів, які своєю майстерністю вносять гідний доробок в культурне життя краю.

„Роль творців сучасного мистецтва відзначає і Президент України Віктор Янукович, наголошуючи, що нинішнє покоління митців достойно примножує здобутки своїх видатних предків. Самовідданість і подвижництво майстрів сучасної сцени, незважаючи на багаторічні проблеми в галузі культури, відіграють ключову роль в утвердженні гідної постави української нації в світовому культурному просторі”, - підкреслив Віктор Тканко.

Вітаючи колектив театру з 85-річчям від дня заснування, він подякував за самовіддану працю, вірність високому покликанню мистецтва, збереження і примноження найкращих театральних традицій Чернігівщини та побажав усіляких гараздів.

Винуватців урочистостей також привітали і вручили нагороди заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, міський голова Олександр Соколов, від імені Міністерства культури - начальник головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини Сергій Мойсієнко, голова Національної спілки театральних діячів Лесь Танюк.

Подарунком не лише для працівників театру, а й для сотень глядачів, стали вітання від артистів обласного молодіжного театру, академічного камерного хору ім. Д.Бортнянського, лялькового театру ім. О.П.Довженка, академічного українського народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Завершилось святкування великою концертною програмою артистів театру.











Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації