back

Валерій Куліч прозвітував перед новообраними депутатами обласної ради

18-12-2015 | 17:47

Сьогодні, 18 грудня, відповідно до розпорядження голови обласної ради Ігоря Вдовенка, розпочала роботу друга сесія обласної ради сьомого скликання. Першим питанням, яке, згідно з порядком денним, розглянули депутати, став звіт голови обласної державної адміністрації. «Завчасно перепрошую за, можливо, надмірну деталізацію, але цей звіт дасть змогу всім у повнішій мірі зрозуміти реальний стан справ в області, тому, вважаю, вартий уваги», – розпочав Валерій Куліч.

Звіт перед депутатами і представниками ЗМІ відбувся у формі доповіді. Її тези, як того вимагає регламент, були завчасно оприлюднені на офіційному сайті Чернігівської ОДА а в друкованому вигляді – у газеті «Деснянська правда». Проте, крім сухих цифр і аналітики, Валерій Куліч окремо акцентував увагу на деяких питаннях.

Зокрема, голова облдержадміністрації зазначив: «Наступного року Державна фінансова інспекція планує перевести 11 підприємств області до «Офісу великих платників податків (прямі відрахування у держбюджет). За нашими підрахунками, такі дії призведуть до втрати близько 146 мільйонів гривень надходжень до обласного бюджету. Це неприпустимо. Тому закликаю всіх депутатів до того, щоб це стало нашою спільною позицією і одним із пріоритетів у роботі: ті підприємства, які працюють на території області, мають платити податки на території області. Ми (Чернігівщина) не бідні, у нас достатньо підприємств для того, щоб сформувати нормальний бюджет області, якщо податки залишатимуться на місцях», – переконаний Валерій Куліч.

Другий акцент – перехід до проведення відритих закупівель. «Нині ми активно переходимо до використання системи електронних державних закупівель ProZorro. Система проста і дієва, але ми зіштовхнулися з тією проблемою, що установи, які до неї підключені, у деяких випадках не можуть здійснити закупівлю через банальний брак пропозицій: підприємства-надавачі послуг долучаються до неї не активно. Тому, шановні депутати, прошу в кожного з вас провести на своїх округах інформаційну роботу і залучити до електронних закупівель якомога більше підприємств – це стимулюватиме ринок надання послуг і зекономить кошти платників податків», – наголосив голова ОДА.

Також у своїй промові Валерій Куліч закликав управлінців районів і громад області до напрацювання проектної документації в напрямку розвитку інфраструктури: «Держава виділяє гроші. Цьогоріч в область залучено близько 130 мільйонів гривень. Проте великою проблемою є освоєння цих коштів, адже зовсім не багато проблемних об’єктів мають проекти реконструкції, а якість існуючих часто незадовільна. Тому звертаю увагу керівників громад: якщо хочете залучати кошти на розвиток – готуйте якісні проекти, тоді й фінансування на них знайдеться».

Останнє, на що голова ОДА окремо звернув увагу – оптимізація структури освітніх закладів. «На прикладі Авдіївської ЗОШ Сосницького району, де мені нещодавно вдалося побувати. Чудова велика оснащена школа, в якій відремонтоване приміщення, хороший колектив. На сьогоднішній день там навчається близько 130 учнів. А у перший клас пішло цього року… семеро діток – ось реальна перспектива школи у такому вигляді. При цьому 14 шкіл району мають учнівський контингент у складі 20 – 30 школярів, і за такої чисельності неможливо забезпечити нормальну якість освіти.

І от з одного боку маємо велику забезпечену, але напівпорожню школу, а з іншого – 14 недоукомплектованих. Це – і нераціональне використання коштів, і питання майбутнього цих дітей, які у недоукомплектованій школі не зможуть отримати конкурентоздатну освіту.

Тому звертаюся до депутатів: хоча закриття шкіл – це непопулярне рішення, але це – наш єдиний шлях. Ми маємо наступного року забезпечити потребу в транспорті, полагодити дороги на маршрутах і організовувати підвіз дітей у великі якісні освітні заклади. Особливо з огляду на децентралізацію та об’єднання громад – це має бути нашим пріоритетом».

Після завершення доповіді та відповідей на запитання, депутати обласної ради прийняли протокольне рішення взяти звіт голови ОДА до відома.

Детальніше про перебіг і результати роботи другої сесії Чернігівської обласної ради сьомого скликання дізнавайтеся на її офіційному сайті.



Прес-служба облдержадміністрації