back

Президент запевнив керівників ЄС у рішучості реформувати країну на європейському шляху

17-12-2015 | 08:01

Президент України Петро Порошенко перед початком міні-саміту Україна-ЄС у Брюсселі наголосив на рішучості України втілювати у життя реформи, які наближають країну до Європейського Союзу.

«Україна знаходиться на порозі стратегічно важливих політичних рішень у контексті конституційних поправок, а також подальших соціальних та економічних політичних кроків. Нам потрібні внутрішня єдність, міжнародна солідарність і підтримка», – заявив Президент у спільній заяві для представників ЗМІ з Президентом Європейського Союзу та Президентом Європейської Комісії.

Президент відзначив унікальність формату сьогоднішньої зустрічі – міні–саміт за участю трьох президентів та європейських комісарів – і важливість її для України, особливо тому, що ця зустріч підсумує досягнення останнього року та встановить амбітні плани на наступний рік.

Глава держави назвав пріоритетом порядку денного міні-саміту питання про лібералізацію візового режиму та висловив сподівання, що держави-члени ЄС і Європарламент схвалить позитивне рішення про безвізовий режим для України.

Президент подякував Президенту Європейської комісії Жан-Клоду Юнкеру за тверду позицію з цього питання, продемонстровану під час останнього саміту Україна–ЄС. «У нас є амбітна програма, і я радий повідомити, що ми реалізували всі пункти, про які домовлялися в той час. Ми в Україні з нетерпінням чекаємо «зеленого світла» від Європейської Комісії з питань правової формалізації введення безвізового режиму для українських громадян у 2016 році», – заявив Петро Порошенко.

Президент запевнив, що Україна продовжуватиме реалізацію широкого спектру реформ в області боротьби з корупцією, правосуддя і внутрішніх справ для того, щоб закріпити прогрес, досягнутий в рамках виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму. «Ми знаємо, що потрібно робити далі, і ми будемо робити це в тісному співробітництві з Європейською комісією», – заявив Петро Порошенко.

«Попри всі спекуляції, немає ніяких причин вважати, що Україна становить міграційний ризик для країн-членів ЄС. Ми відповідальна нація і ми це доводимо», – заявив Президент, наголосивши на тому, що Український народ заслужив не тільки реформами, але й власною кров'ю і боротьбою за європейські цінності право мати безвізовий режим з Європейським Союзом.

Президент також висловив сподівання, що буде знайдено можливості прискорити виплати другого траншу програми макрофінансової допомоги ЄС. «Ми вдячні за цю демонстрацію солідарності і ми дійсно рішуче налаштовані на реалізацію реформ», – заявив Петро Порошенко.

Президент Європейської Ради Дональд Туск відзначив, що реформи в Україні почали приносити результати, але українській владі ще багато треба зробити в найближчі місяці. Він також заявив, що технічна і економічна допомога Україні з боку Європейського Союзу буде продовжена. Дональд Туск також назвав значним прогрес України у останні місяці у реалізації Плану дій щодо лібералізації візового режиму між Україною та ЄС. «Я сподіваюся, що ми можемо дійти згоди з невирішених питань в цей вечір», – додав він.

У свою чергу, Президент Жан-Клод Юнкер заявив, що Європейська Комісія продовжить підтримувати Україну на шляху реформ. Він відзначив суттєвий прогрес у створенні антикорупційних органів в Україні, зокрема призначення антикорупційного прокурора. Жан-Клод Юнкер підкреслив, що боротьба з корупцією залишається одним з пріоритетів в реформах в Україні. Президент ЄК також назвав значним прогрес в реалізації Плану дій з лібералізації візового режиму. За його словами, подальші кроки ЄК будуть залежати від успішності кроків з боку України.

Прес-служба Президента України