back

Додаткові відпустки учасникам бойових дій та інвалідам війни

16-12-2015 | 12:32

Відтепер відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту окремих категорій ветеранів війни», учасники бойових дій та інваліди війни мають право на додаткову оплачувану відпустку тривалістю 14 календарних днів на рік.

Додаткова відпустка, що надається учасникам бойових дій та інвалідам війни, не належить до категорії щорічних. Тому дана відпустка надається:

а) понад щорічну основну та додаткові відпустки. Відповідно дні цієї відпустки не враховуються під час порівняння з установленою граничною тривалістю відпустки – 59 календарних днів на рік;

б) повної тривалості з розрахунку на календарний рік незалежно від кількості фактично відпрацьованого часу в році;

в) з урахуванням святкових та неробочих днів, визначених ст. 73 КЗпП України. Тобто вони оплачуються та включаються в загальну тривалість відпустки, а не подовжують її.

Крім того, додаткову відпустку не можна переносити на інший період або подовжити в разі хвороби працівника; поділити на частини; замінити грошовою компенсацією. У той же час, не допускається відкликання працівника з такої відпустки, адже до ст. 12 Закону України «Про відпустки», яка визначає порядок відкликання працівників з щорічної відпустки, ніяких змін не внесено.

Оскільки тривалість додаткової відпустки не залежить від стажу роботи та надається під час підтвердження статусу учасника бойових дій чи інваліда війни, своїм правом на відпустку відповідні категорії осіб можуть скористатися вже з 06 червня цього року.

Окрім цього, в обов’язковому порядку (за бажанням працівника) роботодавець зобов’язаний надати відпустку без збереження заробітної плати учасникам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», тривалістю до 14 календарних днів щорічно, а особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, статус яких встановлено Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», тривалістю до 21 календарного дня щорічно.

Департамент соціального
захисту населення облдержадміністрації