back

Про об’єднані територіальні громади – з Послами Реформ

15-12-2015 | 12:02

14 грудня у Ніжині говорили про децентралізацію, реформування місцевого самоврядування, адміністративно-територіальну реформу.

У Ніжинській районній державній адміністрації народний депутат України Павло Кишкар та експерт Реанімаційного Пакету Реформ з питань децентралізації влади, директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак зустрілися з керівництвом району, представниками об’єднаних територіальних громад, органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, сільськими та селищними головами.

Захід проходив у рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії з просування реформи децентралізації «Посли Реформ». Його мета – забезпечення прямої комунікації широких верств населення, депутатів та представників влади на місцях з питань проведення в країні децентралізаційних процесів.

Питання це надзвичайно актуальне. Чернігівщина вже активно долучилась до формування об’єднаних територіальних громад. Наразі в області створено 5 таких адміністративно-територіальних одиниць, зокрема в Ніжинському районі – Вертіївську громаду. Проте цей процес достатньо болючий, викликає багато сумнівів та проблемних питань.

Тож Посли Реформ говорили про конкретні переваги децентралізації, її важливість для реального збереження та розвитку територій.

На переконання Юрія Ганущака, одного з авторів реформування, це – чи не єдина реформа, яка не може не відбутися. Процес децентралізації невідворотний. Це – вимога часу і реальна можливість для подальшого європейського розвитку країни.

Він зазначив, що, безперечно, виграють від реформування ті громади, які перші зрозуміють її необхідність. Адже, наразі Євросоюз виділяє 100 мільйонів євро на впровадження територіально-адміністративної реформи. Стільки ж коштів в еквіваленті передбачається і в державному бюджеті країни.

Між експертами та представниками Ніжинського району відбувся предметний діалог, під час якого акцентували увагу на економічній основі створення об’єднаних територіальних громад, їх спроможності, передачі конкретних повноважень на місця. Говорили про комплексний підхід до впровадження реформ, виважену кадрову політику. Підкреслювали добровільність об’єднання територіальних громад. Зауважували на багатьох конкретних речах, що стосуються реформи місцевого самоврядування.

Експерти наголосили на підтримці процесів децентралізації Верховною Радою України. Зокрема, народний депутат України Павло Кишкар запевнив, що найближчим часом має бути прийнято декілька законів, що сприятимуть якісному просуванню реформ.

Посли Реформ під час свого візиту до Ніжина також зустрілися із викладачами та студентами Ніжинського національного університету ім. М. Гоголя. Вони акцентували увагу на необхідності розуміння молоддю реформ, надзвичайно важливих для життєдіяльності та розвитку країни.





Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації