back

Відбулося засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

06-10-2011 | 15:00

6 жовтня перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко провів чергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

На засіданні було розглянуто готовність обласних управлінь, організацій і підприємств, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування до дій і роботи в екстремальних зимових умовах 2011/2012 року, захисних споруд цивільної оборони, стан утримання та улаштування систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення на потенційно небезпечних об’єктах та об’єктах підвищеної небезпеки.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації В’ячеслав Рига проаналізував ситуацію в цілому та зупинився на подіях, які виникали в осінньо-зимовий період 2010/2011 року. За його словами, в останні роки на території області зберігається тенденція до різких змін погоди протягом нетривалих періодів, які призводять до інтенсивних опадів у вигляді дощу та снігу з сильним вітром, значного зниження температури повітря, посилюють негативну дію різних гідрометеорологічних чинників та небезпечних явищ.

Ускладнення погодних умов в осінньо-зимовий період 2010/2011 року призводило до виникнення небезпечних стихійних явищ на значній території області, в результаті чого було знеструмлено велику кількість населених пунктів, промислових і сільськогосподарських об’єктів, істотно ускладнювало рух автомобільного транспорту, особливо на шляхах місцевого значення, порушувало нормальну роботу міського транспорту. Мали місце й інші наслідки, спричинені відсутністю електропостачання та призупиненням роботи об’єктів і систем життєдіяльності.

Для ліквідації аварійних ситуацій залучалися сили і засоби комунальних та аварійно-технічних служб, а також підприємств і будівельних організацій районів і міст області.

За інформацією В’ячеслава Риги, основні заходи й роботи з підготовки до дій в екстремальних зимових умовах осінньо-зимового періоду 2011/2012 року вже виконані на 70-90 %. Зокрема, у тепловому господарстві області підготовлено 1084 котелень, у водопровідно-каналізаційному господарстві підготовлено 95,7 % водопровідних насосних станцій, 91,6% каналізаційних насосних станцій, 95,8% каналізаційних очисних споруд, 96,8% артезіанських свердловин, проведено ремонт або заміну водопровідних мереж.

Для забезпечення стабільного електропостачання структурними підрозділами ПАТ „Чернігівобленерго” виконано капітальний ремонт електропідстанцій, розчищено від дерев електричні лінії, ведеться підготовка до роботи наявних дизель-електричних станцій.

У газовому господарстві проведено технічне приладне обстеження газопроводів, відремонтовано станції катодного захисту, проведено капітальний ремонт ізоляційного покриття підземних газопроводів та випробовування на щільність внутрішньо-будинкових газопроводів.

Філіями ДП “Чернігівський облавтодор” забезпечена готовність дорожньої і спеціальної техніки та обладнання, заготовлені фрикційні матеріали.

Під час засідання Станіслав Прокопенко наголосив на необхідності прискорення підготовки усіх задіяних служб, організацій та установ до роботи в екстремальних умовах зимового періоду 2011/2012.

За результатами засідання комісії готується відповідне протокольне рішення.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації