back

Урочистості з нагоди 975-річчя першої літописної згадки про Спасо-Преображенський собор

06-10-2011 | 15:39

Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Хоменко 6 жовтня взяв участь у святковому молебні у Спасо-Преображенському соборі, який відбувся у рамках заходів з нагоди відзначення 975-річчя першої літописної згадки про цю унікальну пам’ятку монументальної архітектури Київської Русі.

По завершенню молебню керівники області, представники духовенства, громадськості, науковці, співробітники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» взяли участь в урочистих зборах в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм, де відбулося спецпогашення марок та конверту із зображенням Спасо-Преображенського собору.

Володимир Хоменко, виступаючи з вітальним словом, зазначив: «Чернігівський Спас, як і Київська Софія — знакові пам’ятки вітчизняної історії та культури, які наочно символізували міць молодої держави, що виникла на теренах Східної Європи на початку минулого тисячоліття й упевнено заявила про себе на міжнародній арені.

Збудований в XI-му столітті за зразком візантійських храмів, Собор сьогодні є однією з небагатьох автентичних споруд давньоруської доби, що збереглися до наших днів.

Як і будь-яка історична пам’ятка, Спас Чернігівський оточений міфами і легендами. Його поява в Чернігові не стільки віддзеркалювала особисті здобутки й перемоги князя Мстислава Володимировича, скільки втілювала тріумф християнської віри, мудрості і сили Божої, яка запанувала на величезній території дніпровського Лівобережжя.

В цьому контексті Спас, як і його сучасниця Софія Київська, — не просто пам’ятки всеукраїнського масштабу, це — храми зі світовим ім’ям».

Далі керівник області нагадав: «Нині Спасо-Преображенський собор — головна споруда комплексу історико-архітектурних пам’яток XI–XIX століть на території колишнього Дитинця, що претендує на включення до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Реалізація цього амбітного проекту забезпечить надійну охорону та реставрацію цього унікального об’єкта культурної спадщини, сприятиме розвиткові стародавнього міста над Десною». Володимир Хоменко вручив спільну почесну грамоту облдержадміністрації і обласної ради архієпископу Чернігівському та Новгород-Сіверському Амвросію. Також були відзначені нагородами обласної державної адміністрації і обласної ради інші сподвижники збереження і відтворення Спасо-Преображенського храму.

Представник Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України вікарій Київської Митрополії єпископ Макарівський Іларій зачитав присутнім привітання Предстоятеля Української Православної Церкви з нагоди 975-річниці Спасо-Преображенського собору.

З промовами також виступали архієпископ Амвросій, який нагородив архієрейською грамотою колектив заповідника «Чернігів стародавній», голова Чернігівської обласної ради Анатолій Мельник, заступник начальника Державної служби охорони культурної спадщини Міністерства культури України Віктор Вечерський, генеральний директор НІАЗ «Чернігів стародавній» Андрій Курданов, науковці-історики.

Академічний камерний хор ім. Д. Бортнянського та Чернігівський народний хор, що виконували духовну музику, додали особливої аури урочистій атмосфері в залі.

Цього ж дня у залі засідань готелю «Брянськ» відбулося пленарне засідання Міжнародної наукової конференції, присвяченої ювілею Спасо-Преображенського собору.





































Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації
Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації