back

Зроблено в Україні — експортовано до ЄС

11-12-2015 | 09:21

Днями делегація фермерів Чернігівської області на чолі із заступником директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олегом Крапивним відвідала семінар «Зроблено в Україні - експортовано до ЄС», організований Посольством Королівства Нідерландів в Україні. У семінарі взяв участь Посол Королівства Нідерланди в Україні Кейс Кломпенхаувер, який наголосив на бажанні Королівства Нідерландів активізувати співпрацю із представниками малого та середнього бізнесу в Україні, надавати допомогу у реалізації торгівельних відносин.

Директор ДП «Укрпромзовнішекспертиза» Володимир Власюк за результатами досліджень найбільш перспективними для України визначив наступні напрямки експорту до країн ЄС: одяг та взуття, насоси, компресори та вентиляційні системи, фрукти, ягоди та овочі, зокрема, концентровані натуральні соки та заморожена продукція.

Чернігівська делегація взяла участь у сесії, присвяченій експортному потенціалу свіжих та перероблених ягід та фруктів, а також долучилася до досліджень, які проводив Український центр сприяння інвестиціям та торгівлі на замовлення Центру з підтримки імпорту Нідерландів (СВІ).

Керівник Дніпропетровського проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Тетяна Гетьман поінформувала про основні перепони, що ускладнюють процес експорту продукції. Серед них — низький рівень у виробників теоретичних знань та знання англійської мови; відсутність сертифікатів, а також кредитних та власних коштів; відсутність прямих контактів із партнерами у європейських країнах; вкрай недостатня підтримка на державному рівні тощо.

Особливо під час семінару наголошувалось на необхідності створення галузевих асоціацій, які б представляли інтереси виробників на всіх рівнях співпраці, у тому числі державному та міжнародному. Саме такі асоціації активно працюють у країнах ЄС та вирішують проблемні питання галузі. На жаль, в Україні асоціацій виробників замало, і вони не виконують тих функцій, що є традиційними для іноземних асоціацій.

Учасники від нашої області - фермери Сергій Здор, Олексій Лимар, Віталій Плевако запропонували розробити методичні рекомендації для малого та середнього аграрного бізнесу, які б детально роз’яснювали дії з організації експорту продукції до країн ЄС.

Усі учасники семінару підтримали активну дискусію та отримали відповіді на численні запитання.



За повідомленням Департаменту
агропромислового розвитку облдержадміністрації