back

На Чернігівщині завершився перший етап декомунізації

08-12-2015 | 09:38

21 листопада в Чернігівській області, як і в країні загалом, завершився перший етап декомунізації. Саме до цього терміну мали відбутися громадські слухання, за результатами яких рішеннями місцевих рад мали бути перейменовані вулиці, демонтовані пам’ятники та направлені подання щодо перейменування населених пунктів до Верховної Ради України.

Так, станом на 21 листопада, відповідно до закону перейменуванню на Чернігівщині підлягали 62 населених пункти. У 54 з них проведено громадські слухання, щодо 26 – прийнято рішення про перейменування. Проте, поки що лише щодо 17 з них подано пропозиції до Верховної Ради України.

Загалом в області налічується 592 населених пункти, у межах яких є об’єкти топоніміки, що підпадають під дію закону. У 502 містах, селищах та селах області проведено громадські слухання, здійснюється підготовка проектів відповідних рішень. Наразі у 271 населеному пункті прийнято рішення про перейменування 968 об’єктів топоніміки.

Поступово проводиться демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків. Так, станом на 1 грудня, відповідно до вимог закону в області вже демонтовано 17 таких об’єктів.

Так як, в установлені законом строки не всі місцеві ради прийняли рішення про демонтаж пам’ятників та перейменування вулиць, такі рішення у формі розпорядження мають бути прийняті головами міських, селищних, сільських рад до 21 лютого 2016 року.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації