back

«Через обізнаність населення до подолання епідемії»

05-10-2011 | 09:00

На черговому засіданні обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, яке 4 жовтня провів заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко, розглянули актуальні питання щодо профілактики та боротьби із соціально-небезпечними хворобами.

Відкриваючи засідання Віктор Тканко зазначив, що боротьба із ВІЛ-інфекцією/СНІДом, туберкульозом, наркоманією є пріоритетним напрямком соціально-економічного розвитку, як на державному, так і на регіональному рівнях. Стратегія контролю над туберкульозом складається із постійної підтримки програми протидії захворюванню з боку уряду і регіональних органів управління. Основним заходом в профілактиці, виявленні і лікуванні цього захворювання є рання діагностика мало заразних і заразних форм.

Він також відмітив, що роботу необхідно сконцентрувати саме на соціальних групах ризику, приділивши першочергову увагу організації флюорографічного обстеження населення у віддалених населених пунктах області, використовуючи пересувні установки.

Все більшого значення набуває пріоритетність питань профілактики ВІЛ-інфекції. В Україні офіційно зареєстровано понад 160 тисяч ВІЛ-інфікованих. В області зареєстровано та перебуває на диспансерному обліку понад 2 тисячі ВІЛ-інфікованих, з них 273 хворих на СНІД. Насторожує те, що збільшується частка ВІЛ-позитивних жінок серед загальної кількості ВІЛ-інфікованих. В питаннях профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу особлива увага повинна надаватися співпраці органів виконавчої влади та громадських організацій.

«Мережа цих громадських організацій у районах області є невеликою, тому треба всіляко сприяти їх створенню та функціонуванню», - підкреслив Віктор Тканко.

«Досягти успіху і запобігти новим випадкам інфікування можна тільки поєднавши зусилля фахівців і громадських організацій, за умови чіткої спільної скоординованої праці», - додав він.

На засіданні було заслухано інформацію про стан боротьби із соціально-небезпечними хворобами, виконання програмних заходів, роботу районних рад з питань протидії туберкульозу у Городянському та Бобровицькому районах.

Показники поширеності соціально-небезпечних захворювань у цих районах перевищують середньорайонні та обласні. Серед причин, які впливають на цей процес є недостатнє фінансування програм із місцевих бюджетів, недостатнє проведення профілактичної та роз’яснювальної роботи серед населення.

Про проведену роботу по формуванню у молоді засад здорового способу життя та запобіганню негативним поведінковим проявам поінформували присутніх представники управлінь освіти і науки, преси та інформації облдержадміністрації. Учасники засідання наголошували на необхідності проведення широкої роз’яснювальної роботи серед учнів, студентів та молоді. Пошук нових форм та методів допоможе зробити цю роботу ефективнішою.

Також обласна рада протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу заслухала інформацію про впровадження замісної підтримуючої терапії в області, яка входить до профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу. Як зазначалося, таку терапію на Чернігівщині проводять Чернігівський обласний, Ніжинський та Прилуцький наркологічні диспансери. Замісну терапію в області отримує 51 особа, в Україні – понад 6,3 тисяч.

На завершення засідання головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Микола Дейкун поінформував учасників засідання про хід виконання Меморандуму про співробітництво між облдержадміністрацією та Проектом розвитку ВІЛ/СНІД-сервісу в Україні. За його словами, Проектом розвитку ВІЛ/СНІД-сервіс вже проведено два навчання членів обласної ради протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, надається допомога в проведенні моніторингу оцінки та посібники за рахунок Проекту. Також Микола Дейкун розповів про проведення місячника до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом «Через обізнаність населення до подолання епідемії», який проходитиме з 16 листопада по 15 грудня цього року.

Підсумовуючи результати засідання Віктор Тканко наголосив на необхідності посилення контролю за виконанням програмних заходів та активізації роботи з усіх напрямків профілактики та протидії із соціально-небезпечними хворобами.









Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації