back

Не піддамося на шантаж та тиск в питанні запровадження зони вільної торгівлі з ЄС - Президент

07-12-2015 | 07:46

Президент Петро Порошенко наголосив, що не дозволить тиснути та шантажувати щодо запровадження зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, і вона запрацює з 1 січня 2016 року.

«Це залежить виключно від позиції України як суверенної держави та Європейського Союзу. Якщо хтось хотів, щоб ми питали дозволу на запровадження поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі в Москві, в Кремлі, то цього не буде. Ми не піддамося ні на який шантаж», - запевнив Глава держави, нагадавши, що Росія з 2013 року вже обмежила доступ української продукції на російські ринки. «Приймає Росія відповідне рішення - шкода, але ми вимушені будемо продемонструвати адекватну відповідь», - наголосив в інтерв'ю українським телеканалам Президент.

Глава держави повідомив, що під час візиту до Брюсселю 16-17 грудня плануються його переговори з керівництвом Європейського Союзу щодо безвізового режиму, запровадження зони вільної торгівлі, безпекових та енергетичних питань.

Президент повідомив про домовленість з президентами Єврокомісії та Європейської Ради провести 16 грудня у Брюсселі спільний «міні-саміт», в тому числі за участю ключових європейських комісарів. «Будуть розглянуті не лише питання безвізового режиму, а й питання запровадження поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з 1 січня. Ми домовилися, що ні про які перенесення та ні про який тиск на ЄС і Україну мова йти не може», - наголосив Глава держави.

На уточнююче запитання щодо санкцій стосовно Росії, Президент ще раз наголосив, що альтернативи Мінським домовленостям немає. Президент нагадав, що завдяки угодам в Мінську був зірваний план Російської Федерації представити ситуацію в Україні як внутрішньодержавний конфлікт, адже російська пропаганда постійно нав’язувала думку світові про українську громадянську війну. «Саме Мінськ доводить, що це є агресія РФ проти України, і запроваджує санкції за невиконання Мінських домовленостей. Це дуже добре розрахований документ», - сказав Глава держави, додавши, що імплементація Мінських зобов’язань має привести до деокупації України політико-дипломатичним шляхом. Домовленості у Мінську вже допомогли забезпечити звільнення з полону близько 3 тис. заручників.

Також під час візиту до Брюсселю відбудуться переговори в галузі енергетики, зокрема щодо питання «Північного потоку-2».

Глава держави підкреслив, що під час кожного закордонного візиту досягаються домовленості про підтримку реформ в Україні. Зокрема, США і Канада допомагали у створенні Національної поліції України, з Італією домовлено про консультативну та технічну допомогу у створенні Національного антикорупційного бюро, з країнами Балтії – про допомогу в удосконаленні діяльності митниці, також планується залучення експертів в сфері Антимонопольного комітету. «Це не лише тому, що нам потрібна порада, а для того, щоб ми продемонстрували, що реформи в Україні носять незворотній характер», - наголосив Президент.

«Можу сказати, що наш діалог в європейському вимірі проходить надзвичайно ефективно», - резюмував Петро Порошенко.

Прес-служба Президента України