back

Свято-Георгіївську церкву в Седніві має бути збережено

04-12-2015 | 09:17

2 грудня в Управлінні капітального будівництва облдержадміністрації відбулася робоча нарада щодо відновлення робіт з реконструкції Свято-Георгіївської церкви, що знаходиться в селищі Седнів Чернігівського району. Проведення наради ініційовано народним депутатом України Андрієм Денисенком. У заході взяли участь його помічник Наталія Литвин, представники структурних підрозділів облдержадміністрації, Чернігівської райдержадміністрації, Седнівський селищний голова та настоятель Свято-Георгіївської парафії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Дерев’яна Свято-Георгіївська церква 1715 року є пам’яткою національного значення, вважається одним з кращих творів української народної архітектури, є туристично привабливим об’єктом.

Будівля церкви перебуває на балансі Управління архітектури облдержадміністрації. З 2003 по 2009 рік за бюджетні кошти було проведено певні реставраційні роботи.

Згідно Охоронного договору в 2009 році церкву передано у користування релігійній громаді Української Православної Церкви Київського Патріархату Свято-Георгіївської парафії смт Седнів з відповідними зобов’язаннями щодо охорони пам’ятки національного значення. Останнім часом реставраційні роботи в церкві не проводилися.

На сьогодні виникла нагальна потреба у продовженні робіт з благоустрою прилеглої території, а також проведенні реставраційних робіт. А для цього необхідні значні кошти. Силами громади, а також місцевих бюджетів вирішити це питання надзвичайно складно. Седнівська селищна рада у вересні цього року виділила 60 тисяч гривень. Проте цих коштів не достатньо навіть для завершення робіт з благоустрою.

Тож на нараді шукали шляхи, звідки і як залучити кошти на проведення необхідних робіт задля збереження церкви. Помічник депутата запропонувала створити дорожню карту, в якій чітко виписати кроки по вирішенню цього питання.

Учасники наради вирішили, що одним із шляхів розв’язання проблеми може бути включення робіт з реконструкції Свято-Георгіївської церкви до переліку інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку в 2016 році. Тож найближчим часом будуть відпрацьовуватись всі необхідні для цього технічні питання. У той же час для збереження такого унікального для Чернігівщини історичного об’єкту як Свято-Георгіївська церква не була б зайвою також спонсорська допомога.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації