back

Керівники області провели зустріч з членами президії Федерації профспілкових організацій

03-10-2011 | 14:15

3 жовтня голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко та голова обласної ради Анатолій Мельник у рамках відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю зустрілися з членами президії Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.

У зустрічі також взяв участь прокурор області Сергій Мірошниченко.

Відкриваючи захід, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко визначив одним з основних завдань сьогоднішнього зібрання обговорення шляхів співпраці органів виконавчої влади з профспілками по вирішенню нагальних проблем працівників усіх галузей економіки області, забезпечення захисту прав і свобод громадян на підприємствах та в установах регіону.

Він наголосив на тому, що провідною темою цього року постають проблеми, пов’язані з нетиповою зайнятістю – явищем, у результаті якого найбільш вразливі верстви населення не можуть отримати належний соціальний захист.

«„Україна стане справді незалежною, лише маючи сильну економічну основу. А українці відчуватимуть себе впевнено лише тоді, коли їх права будуть справді захищені”, — саме так визначив один з пріоритетів реформування економіки держави Президент України Віктор Янукович під час виступу на урочистостях з нагоди 20-ї річниці Незалежності.

Виявом державної політики, спрямованої на покращення ситуації на ринку праці, є проект Закону України „Про Державний бюджет України на 2012 рік”. Він, зокрема, передбачає подальше поетапне збільшення розмірів мінімальної заробітної плати, а також значне підвищення оплати праці у сферах, які визначають якість життя суспільства», - зазначив очільник області.

Планується, що у наступному році середньорічний розмір посадового окладу працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки збільшиться більш ніж на чверть. На 1,2 млрд. грн. збільшаться видатки бюджету для виплати всім педагогічним працівникам надбавки в розмірі 20 % посадового окладу.

Суттєво збільшиться заробітна плата і працівників сфери охорони здоров’я.

Володимир Хоменко підкреслив: Уряд приділяє значну увагу розвиткові нових галузей економіки, які в перспективі створять тисячі нових робочих місць. Для цього виділяються безпрецедентно потужні ресурси – до 5% ВВП, або понад 75 млрд. грн. прямого бюджетного інвестування і стимулювання кредитної підтримки реального сектору економіки. Ще 17,3 млрд. грн. передбачено на фінансування інноваційно-інвестиційних програм розвитку регіонів.

Серед першочергових проблем соціального захисту працівників, що залишаються невирішеними, голова облдержадміністрації виокремив вжиття заходів впливу на керівників господарств незалежно від форм власності щодо збільшення рівня заробітної плати працівників; першочергове фінансування видатків на заробітну плату та забезпечення повної ліквідації заборгованості по заробітній платі на підприємствах і в організаціях області; створення нових робочих місць.

Він також підкреслив: на контролі органів влади – розробка програми відновлення виробничої діяльності економічно потужних підприємств області, таких як ПАТ «Прилуцький завод «Білкозин», ВАТ «Чернігівське «Хімволокно», ВАТ «ЧеЗаРа». Ці питання – предмет щоденної уваги обласної державної адміністрації.

Під час півторагодинного діалогу члени Президії Федерації профспілкових організацій Чернігівської області підняли перед керівництвом області багато проблемних питань, що стосувалися, зокрема, вжиття додаткових заходів та сприяння забезпечення повної ліквідації заборгованості по заробітній платі найманим працівникам підприємств, установ та організацій; вирішення питання щодо безкоштовного підвезення до місця навчання і додому педагогічних працівників; підняття рівня заробітної плати працівникам сільськогосподарської галузі; поглиблення соціального діалогу та співпраці між органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, роботодавцями та профспілками області.

Як запевнив присутніх Володимир Хоменко, обласна влада знає і розуміє всі болючі проблеми трудових колективів. Він висловив переконання у тому, що спільні дії влади та профспілок дадуть позитивний результат у вирішенні питань щодо забезпечення трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників всіх галузей виробництва регіону.

«Хочу наголосити на принциповій позиції облдержадміністрації – ми вимагатимемо посилення уваги з боку керівників підприємств, установ і організацій до колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин; активізації роботи, спрямованої на попередження порушень законодавства у сфері охорони праці, забезпечення умов для практичного здійснення профспілками функцій з громадського контролю за станом охорони праці», - підкреслив Володимир Хоменко.

За результатами зустрічі буде підготовлено доручення керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації та райдержадміністрацій для опрацювання та оперативного реагування на висловлені пропозиції.









Прес-служба облдержадміністрації