back

Відбулося Всеукраїнське літературно-мистецьке свято "Седнівська осінь-2011"

03-10-2011 | 08:15

У перший день жовтня містечко Седнів Чернігівського району гостинно приймало гостей. Тут відбулось традиційне літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь».

На свято завітало керівництво області на чолі з головою обласної державної адміністрації Володимиром Хоменком та головою обласної ради Анатолієм Мельником. Також були присутні Володимир Чепелик, академік і голова Національної Спілки художників України, голови обласних відділень Національної спілки художників, народні депутати України, освітяни, представники наукової та творчої громадськості.

Офіційна делегація поклала квіти до пам’ятника народної художниці України Тетяни Яблонської.

Минулого року в парку колишньої садиби Лизогубів відбулось урочисте відкриття нового пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку, автором якого є відомий скульптор з Ужгорода Андріян Балог. Саме тут і цього року продовжилось мистецьке свято. Заслужений артист України Володимир Банюк читав поезію Т.Г. Шевченка. Звертаючись до присутніх голова облдержадміністрації Володимр Хоменко відмітив, що Седнів це улюблене місце зустрічі письменників, художників, митців, творчість яких співзвучна з красою цього краю – тихоплинного Снову, древніх курганів, унікальних церков, алей старовинного парку.

«Як зазначав Президент України Віктор Янукович, саме такі малі міста України і становлять основу національної культури та традицій, відіграють велику роль у розвитку регіонів.

Обласна держадміністрація, районні органи влади приділяють увагу підтримці седнівської громади. Спільними зусиллями ми зберігаємо спадщину, реформуємо сьогодення, будуємо для майбутнього»,- додав очільник області.

У Седнєві активно ведеться будівництво навчально-виховного комплексу, відкриття якого заплановано на наступний рік. Наразі тривають роботи з упорядкування Лизогубівського парку, центральних вулиць містечка. Відновлюються старовинні пам’ятки і споруджуються нові пам’ятники.

Володимир Хоменко відзначив приємну тенденцію, що вже традиційно щороку на седнівській землі встановлюється новий витвір скульптурного мистецтва. Тож і цей рік не був виключенням. Голова облдержадміністрації взяв участь у відкритті пам’ятника перекладачу і поету, уродженцю Седнєва, Аркадію Казці.

«Ця традиція, сподіваємось, буде продовжена. У наших молодих скульпторів є нові ідеї», - запевнив голова Національної Спілки художників України Володимир Чепелик.

Козацькі думи та балади біля пам’ятника «Козацька пісня» виконав народний артист України Василь Нечепа. Біля альтанки поважних гостей зустрів заслужений артист України Микола Юськов. У супроводі баяніста - заслуженого артиста України Віктора Кожана - він виконав пісню А. Кос-Анатольського «Ой ти, дівчино, з горіха зерня».

Головні заходи свята відбулися на седнівському стадіоні. Вітання від Президента України оголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко. Зі словами вдячності та сподіваннями, що «Седнівська осінь» і надалі буде жити та набуде особливого національного значення, виступили почесні гості свята.

Концертну програму розпочали справжні козаки та козачки з академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

«Молитву за Україну» виконав Василь Нечепа, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний артист України. Концертну програму продовжила капела бандуристів імені Остапа Вересая Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Також, уже традиційно у залі седнівської школи проведено наукову конференцію «Лизогубівські читання».

А поруч, на каштановій алеї Лизогубів, у «Містечку майстрів» розгорнулася виставка картин чернігівських художників, творів народних майстрів. Бажаючі мали можливість скуштувати різноманітні українські страви: пиріжки, вареники, смажену рибу, козацьку кашу, млинці, налисники…

Шанувальники минулого оглядали на виставках старовинні предмети.

Привітні мешканці Седнева пригощали гостей і розповідали про своє містечко, запрошували на щорічне свято.

























За інформацією Головного управління культури, туризму
і охорони культурної спадщини
Чернігівської облдержадміністрації