back

Через обізнаність населення до подолання епідемії ВІЛ

01-12-2015 | 17:18

У день Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 1 грудня в обласній державній адміністрації пройшов прес-брифінг. Говорили про попередження ВІЛ/СНІДу, важливість просвітницької роботи серед населення задля подолання цієї епідемії.

Начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш зауважив, що проблема ВІЛ-інфекції є актуальною вже понад 30 років. Серед країн Східної Європи Україна продовжує залишатись регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ. За даними Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами, під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я перебуває майже 125 тисяч ВІЛ-позитивних громадян України. У Чернігівській області – 3360 осіб.

Провідним спеціалізованим лікувально-профілактичним закладом на Чернігівщині є обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом. Головний лікар цього центру Микола Дейкун зазначив, що в області організовано системний підхід до виявлення ВІЛ-інфікованих, їх лікування, а також попередження інфекції серед населення. Він детально зупинився на основних завданнях обласної цільової соціальної Програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки, яка прийнята у вересні цього року. Його заступник Ніна Товчига озвучила тенденції щодо подолання епідемії ВІЛ в області, основні групи ризику серед населення. За її інформацією, на сьогодні 80% осіб з ВІЛ інфікувалися статевим шляхом. Останнім часом значно збільшилась захворюваність серед жінок, тепер цей показник – 45% від загальної кількості інфікованих.

Голова правління обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом» Анжела Мойсеєнко говорила про чіткий механізм допомоги ВІЛ-інфікованим особам та хворим на СНІД. Вона відзначила важливість здійснення профілактичної роботи. Проте головною проблемою, на її думку, є фінансування заходів з попередження і лікування ВІЛ. Адже міжнародні донорські кошти на програми боротьби з ВІЛ Україна буде отримувати лише до 2017 року.

За інформацією виступаючих, на сьогодні в області забезпечено широкий доступ населення до консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію. Починаючи з 2005 року, щорічно близько 100 тисяч жителів області (а це 9%) проходять консультування та тестування на ВІЛ. Забезпечено доступ ВІЛ-інфікованих дорослих та дітей до спеціального лікування, яке зараз отримують 1576 осіб. Велика увага приділяється ВІЛ-інфікованим вагітним та дітям, які народилися від ВІЛ-інфікованих матерів.

В області відмічаються позитивні зміни в епідситуації з ВІЛ. Так, поступово зменшується рівень захворюваності та смертності від СНІДу, збільшується тривалість життя ВІЛ-інфікованих. З 25% у 2004 році до 4% у 2015 році зменшився рівень передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини.

На переконання фахівців, проблема ВІЛ-інфекції/СНІДу давно вже вийшла за рамки медичної. В її основі лежать соціальні аспекти. А це проблеми культури, виховання, освіти, формування здорового способу життя, безпечної щодо ризиків інфікування ВІЛ поведінки.




Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації