back

Схилімо голови у пам'ять про трагедію Голодомору…

28-11-2015 | 17:57

У День пам’яті жертв голодоморів чернігівська громада разом з усією Україною схилила голови в глибокій жалобі за співвітчизниками під час загальноукраїнської хвилини мовчання.

Вшанувати пам'ять тих, хто загинув голодною смертю, до П’ятницької церкви прийшли перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич, голова обласної ради Ігор Вдовенко, новообраний Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, представники органів влади, історики, громадські активісти та просто небайдужі.

— Втрати України від голодоморів були неосяжно трагічними. Адже лише у 32-му—33-му роках загинуло понад 4 мільйона жителів країни. На Чернігівщині науковці встановили та внесли до Національної книги пам’яті жертв голодомору імена майже 37-ми тисяч людей, які померли голодною смертю, — зазначив Леонід Саневич.

Він зауважив, що країна вистояла проти тоталітаризму. І сьогодні українці доводять, що здатні обирати життєві орієнтири, в основі яких – толерантність, мирне співіснування з іншими країнами, і в той же час незламна позиція щодо захисту суверенітету своєї держави.

Голова обласної ради Ігор Вдовенко говорив про величезну трагедію українських міст і сіл. Він зазначив, що комуністичний терор, який у минулому столітті прагнув позбавити українців національної гідності, проявляє себе і в сьогоднішній загарбницькій позиції Росії щодо України. Тож необхідно знати правду, щоб бути свідомими, патріотично налаштованими громадянами своєї країни.

Новообраний Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко також акцентував на загрозах з боку Російської Федерації, в основі яких – історично сформоване бажання північного сусіда викорінити з української свідомості почуття незалежності та силу духу. На його переконання – попри все, українці здатні здолати будь-яку агресію, будь-які посягання на її суверенність.

Почесний голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, радник голови облдержадміністрації з питань декомунізації Василь Чепурний зазначив, що українцям необхідно якнайшвидше позбавлятися від впливу наслідків тоталітарного режиму на свідомість. Він висловив впевненість, що процес декомунізації, який триває в країні, дозволить відмовитися від комуністичних символів минулого, за якими поневолення нашої країни, та стане підтвердженням незламності духу українців сьогодні.

Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко нагадав про Людей Правди, які, ризикуючи кар’єрою чи навіть власним життям, розкривали Україні і всьому світу жорстоку правду про Голодомор. І саме знання цієї правди дозволяє позбавлятися від постгеноцидного синдрому, наслідки якого Україна відчуває і сьогодні.

Заупокійну літію за загиблими від голодоморів відправив секретар Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату протоієрей Роман.

Після встановлення чернігівцями лампадок на майданчику біля П’ятницької церкви він очолив Хресну ходу мешканців міста до Катерининського храму.

Сьогодні ж в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбувся концерт-реквієм академічного камерного хору імені Дмитра Бортнянського та капели бандуристів імені Остапа Вересая.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації