back

У Чернігові проведено круглий стіл «Люди правди. Спротив тоталітаризму і геноциду»

28-11-2015 | 10:10

27 листопада до Дня пам’яті жертв голодоморів у Чернігівському обласному історичному музеї ім. В.В. Тарновського проведено круглий стіл «Люди правди. Супротив тоталітаризму і геноциду». Символічно, що його учасники – науковці, музейники, журналісти, співробітники Українського інституту національної пам’яті – зібралися на захід саме в залі експозиції, присвяченій репресіям і Голодомору, злочинній політиці комуністичного тоталітарного режиму на Чернігівщині 1920-х – 1930-х років та їх жертвам.

Говорили про трагедію Українського народу, спричинену штучним голодом, про тоталітарний комуністичний режим, який прагнув викорінити національну свідомість українців.

Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко висвітлив тему постгеноцидного суспільства незалежної України. Він нагадав, що американський дослідник Голодомору-геноциду 1932-1933 років Джеймс Мейс зробив сумний висновок щодо наслідків цієї катастрофи для України: «В умовах масового винищення українського народу, такі споконвічні риси його етики як привітність, доброзичливість, ввічливість, чуйність залишилися в минулому. Натомість запанували байдужість та жорстокість». Дослідник із США, відданий друг українського народу, соціально-психологічні наслідки Голодомору акумулював у понятті постгеноцидного суспільства, яке й сьогодні ще заважає успішному політичному, економічному, освітньому, морально-етичному життю сучасного українського суспільства.

Проте, зауважив Сергій Бутко, ситуація неухильно змінюється на краще. Активна участь кращих громадян із Чернігівщини у студентській революції на граніті 1990-го року, Помаранчевій революції 2004-го, революції Гідності і відсічі російському агресору у 2014-2015 роках – показник поступового одужання суспільства.

На переконання всіх учасників заходу, серед найбільш ефективних ліків – правда про минуле, про Людей Правди, про боротьбу українських патріотів, знання анатомії злочинів комуністичного тоталітарного режиму.

Тож у своїх виступах науковці та музейні працівники розкривали причини і наслідки Голодомору в Україні. Говорили про діяльність сільських активістів як один із факторів селянського спротиву більшовицькій політиці у 1930-х роках, про співіснування та протистояння громадянина і держави (на прикладі функціонування системи «Торгсин»), про протилюдяну діяльність компартійного керівництва та радянського активу, символи радянського тоталітаризму. Зупинилися на документальних свідченнях про Голодомор 1932–1933 років на основі матеріалів Державного архіву області. Також були представлені результати досліджень про рядових виконавців геноциду українського народу.

Підбиваючи підсумки круглого столу, директор обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського Сергій Лаєвський наголосив, що тема «Люди правди. Супротив тоталітаризму і геноциду» сьогодні надзвичайно актуальна. Адже для того, щоб суспільство вийшло із постгеноцидного стану, необхідно відкривати громадянам історичну правду. Як це робили Люди правди – іноземці та українці – ті, хто донесли світові об’єктивну картину трагедії України в 1932–1933 роках. Це люди добра, людяності, правди. Саме завдяки таким людям зло – тоталітаризм – програвав і завжди буде програвати.





Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації