back

Відбулося спільне засідання соціально-економічної ради та обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати

27-09-2011 | 17:53

Cитуацію, що склалася в області з погашення боргів із заробітної плати та шляхи легалізації виплати заробітної плати розглянули на спільному засіданні соціально-економічної ради та обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, яке провела 27 вересня заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус.

На засіданні було заслухано доповіді сторін соціального партнерства про реалізацію положень Генеральної угоди та виконання сторонами партнерства зобов’язань Регіональної угоди у І півріччі 2011 року.

Як зазначалося, діяльність облдержадміністрації спрямовувалась на розв’язання основних завдань соціально-економічного розвитку, підвищення матеріального добробуту населення, стабілізацію ситуації в усіх сферах життєдіяльності в рамках взятих зобов’язань, передбачених Регіональною угодою та з урахуванням положень Генеральної угоди, що відносяться до регіонального рівня.

Проаналізувавши взяті зобов’язання у сфері промислового виробництва, зайнятості населення, додержання законодавства про працю, підвищення рівня життя, поліпшення умов праці та профілактики травматизму, забезпечення соціальних виплат, удосконалення колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин соціальні партнери дійшли висновку, що не виконали лише одне зобов’язання - погашення заборгованості із заробітної плати.

Загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ і організацій області (з урахуванням економічно неактивних) на 1 вересня цього року по відношенню до початку року зросла на 8 млн. грн. і становить 29,5 млн гривень. У структурі заборгованості 34,4%, або 10,2 млн. грн. припадає на борги економічно-активних підприємств; 61,9% або 18,2 млн. грн.. – заборгованість підприємств-банкрутів, та 3,7%, або 1,1 млн. грн. – підприємств, які призупинили свою економічну діяльність. Позитивом є повна ліквідація заборгованості економічно активними підприємствами 9 районів області, в 11-ти районах погашено борги у промисловості. На 1 вересня повністю відсутня заборгованість працівникам сільськогосподарських підприємств.

Найбільшими підприємствами – боржниками серед економічно-активних підприємств залишаються: ПАТ «Ніжинсільмаш», ВАТ «Чернігівське Хімволокно», ВАТ «Хімтекстильмаш». Серед економічно-неактивних – ВАТ «ЧеЗаРа», ПАТ «Прилуцький завод «Білковин». На думку соціальних партнерів ситуація, яка склалася потребує суттєвої активізації соціального діалогу та рішучих дій з боку керівництва районів, міст, галузевих управлінь, облдержадміністрації, контролюючих органів, профспілок та роботодавців по кардинальному виправленню її на краще. На засіданні було заслухано представників підприємств-боржників ВАТ «Чернігівське Хімволокно» та ВАТ «ЧеЗаРа».

Соціально-економічною радою було прийняте рішення підвищити ефективність співпраці органів влади з органами прокуратури, іншими контролюючими структурами по всіх виявлених фактах існування заборгованості із виплати заробітної плати; відпрацювати додаткові механізми, спрямовані на прискорення ліквідації боргів; активізувати роботу щодо судового стягнення дебіторської заборгованості, продажу або застави майна, що не використовується у виробничому процесі, отримання кредитів та оздоровлення фінансового стану підприємств області.

Представники головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, Пенсійного фонду, територіальної державної інспекції праці, контрольно-ревізійного управління, податкової адміністрація, обласного центру зайнятості поінформували учасників наради про шляхи легалізації виплати заробітної плати та зайнятість населення.

Доповідачі зазначали, що в області продовжується робота, спрямована на забезпечення реалізації державної політики у сфері соціально-трудових відносин, оплати праці, її належних умов та зайнятості населення. Триває обговорення проектів законодавчих актів із зазначеного питання, в установленому порядку надаються пропозиції для удосконалення механізму поліпшення ситуації.

Представники контролюючих органів підкреслювали, що має місце значна частка «тіньової» оплати праці, яка несприятливо позначається, перш за все, на отриманні соціальних гарантій працівниками при виникненні страхових випадків. Самими дієвими заходами щодо недопущення виплати «тіньової» заробітної плати на сьогодні залишаються проведення роз’яснювальної роботи, обмін інформацією серед контролюючих органів та проведення спільних перевірочних заходів. Учасники засідання вирішили продовжувати роботу у цьому напрямку.





Управління у справах преси та
інформації облдержадміністрації