back

Нагальні питання аграрної галузі області обговорювали на селекторній нараді

25-11-2015 | 14:49

Про стан посівів озимих культур та завершення комплексу осінніх польових робіт йшлося на селекторній нараді, яку провів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський 24 листопада.

Було зазначено, що загальний вал зерна по Україні складає 58 мільйонів тонн при середній врожайності 41,2 ц/га. Проте, ще не зібрано 300 тисяч гектарів кукурудзи.

Щодо посівної, то погодні негаразди зробили її складною. Суха, спекотна погода серпня і вересня та незадовільна вологозабезпеченість ґрунтів на полях, відведених під посів озимих, не сприяли проведенню підготовки ґрунту. Наразі посіяно близько 90% запланованих площ або 6,6 мільйона гектарів. Найкращі сходи озимини спостерігаються в західних областях України.

— Чернігівські аграрії уже зібрали кукурудзу з 83% прогнозованих площ з середньою врожайністю 68,5 ц/га, що на 3,5 ц/га більше проти минулого пору, — повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Хоботня.

Він зазначив, що цьогоріч через погодні умови дуже слабкі і зріджені сходи озимих. У доброму та задовільному стані 82%.

Говорили під час наради і про використання державних коштів. Державним бюджетом на поточний рік за основними програмами підтримки розвитку підприємств АПК передбачено 550 мільйонів гривень, з них 300 мільйонів — для здешевлення кредитів та 250 — для розвитку тваринництва.

Чернігівщина отримала 13,159 мільйона гривень.

— На сьогодні 11 сільгосппідприємств по 20 кредитних угодах отримали близько 8 мільйонів гривень. Прогнозована потреба в коштах на листопад складає майже чотири мільйони. Не використані кошти, а це 1,6 мільйона гривень, будуть перерозподілені між іншими областями, — каже Сергій Хоботня.

Перший заступник Міністра профільного відомства наголосив на нараді про те, що відповідно до урядової постанови № 884 спрощено процедуру з розподілу коштів з держбюджету. Відповідні рішення тепер прийматимуться в областях.

Інформація щодо названої постанови розміщена на сайті Департаменту агропромислового розвитку ОДА та доведена до суб’єктів господарювання області. Для отримання державної підтримки необхідно звернутися до обласної комісії, яка після затвердження паспорта бюджетної програми на 2016 рік здійснюватиме нарахування та виплату коштів.


За інформацією Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації