back

Крим – це територія України, і ми будемо захищати права українців в окупованому Криму – Президент

24-11-2015 | 07:54

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з міністрами закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерсом, Люксембургу – Жаном Ассельборном та Нідерландів – Бертом Кундерсом підкреслив, що Україна буде захищати права українців в окупованому Росією Криму, і висловив сподівання на підтримку в цьому питанні міжнародних партнерів.

Глава держави подякував за тверду позицію ЄС щодо невизнання анексії Росією українського Криму та збереження санкцій у зв’язку із ситуацією на півострові. «Ситуація в Криму нас дуже турбує, оскільки сотні тисяч українців, в тому числі кримськотатарського походження, сьогодні зазнають брутального тиску з боку російської влади», – зазначив Президент.

Глава держави наголосив на необхідності допомоги та координації з міжнародними партнерами в питанні звільнення заарештованих активістів, відновлення мовлення кримськотатарських засобів масової інформації та зняття заборони для лідерів кримських татар на в’їзд до Криму.

«Нас не влаштовує сьогоднішній статус-кво, коли окупаційна влада нехтує базовими правами кримськотатарського народу. Наслідком цієї безвідповідальної поведінки ми бачимо суттєве загострення між громадськими активістами та окупаційною владою Криму», – зазначив Президент.

За словами Петра Порошенка, саме через таку ситуацію на півострові 4 листопада він направив до Кабінету Міністрів листа, в якому запропонував невідкладно утворити робочу групу для всебічного аналізу питання щодо припинення вантажного транспортного сполучення та товарообігу з Кримом і підготувати проект відповідного рішення, а також ухвалити рішення про забезпечення тимчасового припинення вантажного автомобільного й залізничного сполучення. Президент також висловив впевненість, що питання енергопостачання має вирішуватись робочою групою в комплексі з вищевказаними завданнями.

«Крим – це територія України. Ми будемо захищати законні інтереси кримськотатарського народу і всіх українців, які проживають на окупованій території. І сподіваємось, що наші міжнародні партнери і надалі будуть дотримуватись політики невизнання окупації Російською Федерацією Криму», - наголосив Президент.

Прес-служба Президента України