back

Комфорт, ефективність, незалежність – сучасне опалення змінює життя ічнянців на краще

12-11-2015 | 18:25

Учора, 11 листопада, голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч перебував із робочим візитом у Ічнянському районі. Стержнем графіка зустрічей стало ознайомлення із впровадженням концепції енергонезалежності, зокрема – переходом до використання відновлювальних джерел енергії. Впродовж одного дня Валерій Куліч поспілкувався із військовими комунальниками, інвесторами, приватними постачальниками теплової енергії, керівниками бюджетних установ і місцевими владцями. Всі вони одностайні – відмова від газу та впровадження енергоощадних технологій – першочергове завдання, яке спільними зусиллями можна реалізувати вже до кінця наступного року.

Військове містечко: батареї теплі, повітря – чисте

Селище Дружба – супутник військової частини – перейшло з «брудного» тепла на екологічно чисте. Це стало можливим завдяки державно-приватному партнерству. Нову автоматизовану пелетну котельню, яка замінила радянську, що працювала на мазуті, за власний кошт збудувало приватне підприємство. Схема співпраці проста і обопільно вигідна: приватна структура будує котельню і за попередньо затвердженим тарифом продає теплову енергію містечку. Таким чином ні громаді, ні державі не потрібно вишуковувати гроші на будівництво об’єкту й перейматися його обслуговуванням, а мешканці отримують якісні послуги. Реалізація лише цього одного проекту дає змогу Міністерству оборони, яке обслуговує ЖКГ селища, зекономити, за різними підрахунками, від 7 до 10 мільйонів гривень на рік. Крім того, кажуть військові, цей факт приємний ще й тим, що тепло у домівках забезпечується завдяки місцевому відновлюваному паливу, а не імпортованому газу.



Освітні заклади – на передовій переобладнання

«У першу чергу ми докладаємо зусиль до переобладнання закладів соціальної інфраструктури: школи, садки, лікарні. Завдяки переходу на тверде паливо район уже економить понад 250 тисяч гривень щороку, а якість послуг, тобто температурний режим, значно поліпшилася. Крім того, на теренах району вже починається конкурентна боротьба між приватними постачальниками тепла, що у перспективі робитиме умови співпраці іще вигіднішими. Хоча вже й зараз різниця очевидна, – розповів голова Ічнянської РДА Григорій Герасименко, оглядаючи разом із Валерієм Кулічем хід будівництва котельні для гуртожитку Ічнянського професійного аграрного ліцею. – Попередній постачальник, який топив газом, запропонував купувати тепло за ціною близько 2600 гривень за гігакалорію, а новий, який споруджує сучасну твердопаливну котельню – до 1200».

За такою ж схемою вже другий опалювальний сезон працює котельня, яка забезпечує теплом спортивну школу, навчально-виробничий комплект та Ічнянську гімназію імені Васильченка. Приватний інвестор не лише збудував котельню, а й доклався до відновлення тепломережі. Вчителі й діти задоволені, бізнесмени – також, адже державно-приватне партнерство дало змогу не лише нагріти приміщення та зекономити кошти районному бюджету, а й чесно заробляти місцевим підприємствам.



У Гужівській ЗОШ теж нове джерело тепла. Сучасна котельня працює буквально декілька тижнів, тому наочно економії освітяни ще не відчули, проте запевняють – температура у класах відповідає всім нормативам, а дровами, завдяки бюджету й меценатам забезпечені вдосталь. До речі, переобладнання в цій школі, на відміну від вище описаних об’єктів, зроблене за кошт сільського бюджету.

«Зменшення імпортозалежності України починається з нас, із кожної конкретної громади. Переходячи на тверде паливо, ми економимо кошти і поліпшуємо якість послуг, і при цьому використовуємо свою та ще й відновлювальну сировину. Зараз лише близько 30% об’єктів соціальної інфраструктури області опалюються твердим паливом, але є реальна перспектива протягом наступного року практично повністю перевести область на власне паливо. Для цього ми й зустрічаємося та обговорюємо проблеми – ми налагоджуємо та намагаємося спростити цей процес», – резюмував голова ОДА Валерій Куліч.



Прес-служба облдержадміністрації