back

На експертній зустрічі обговорювали реформу ринку електричної енергії

12-11-2015 | 17:07

12 листопада у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади в он-лайн режимі відбулася експертна зустріч з питань обговорення пріоритетів урядової політики на тему «Реформа ринку електричної енергії».

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України представляв заступник Міністра Олександр Светелік. Він коротко окреслив мету розробки проекту Закону України «Про ринок електричної енергії України» та акцентував увагу на основних позиціях. З його слів, цей законопроект вже попередньо пройшов 14 громадських слухань за участю фахівців та представників громадськості. Опрацьовано великий об’єм зауважень і пропозицій, частину з яких вже враховано в проекті документа. Законопроект направлений на виконання зобов'язань України за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства та Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами – з іншої. Головна мета законопроекту – спрямування його на захист прав споживача, обмеження монополії та створення конкуренції в енергетичному секторі.

Свої думки щодо проекту Закону, його сильних і слабких сторін висловили представники громадської ради при Міненерговугіллі та аналітичного центру «DiXi Group». В обговоренні також взяли участь представники інститутів громадянського суспільства та органів виконавчої влади Львівської, Дніпропетровської, Харківської, Полтавської та Чернігівської областей.

Говорили про необхідність врахування в законопроекті модернізації енергогенеруючих об’єктів, впровадження стимулюючого тарифоутворення, зокрема, на перехідний період, зняття цінового регулювання.

Представники всіх областей висловлювали велике занепокоєння з приводу монополії обленерго на ринку електричної енергії.

Говорили також про енергобезпеку країни, про застарілі технології, культуру споживання енергоносіїв, створення належних умов для розвитку малого та середнього бізнесу. Зауважували, що в законопроекті недостатньо враховано тему енергозбереження.

Питання з областей також стосувалися проведення антикорупційної експертизи запропонованого документу, а також якнайшвидшого його доопрацювання та затвердження. Більшість виступаючих хвилювало головне питання: щоб цей Закон був не заради гравців на ринку електроенергії, а задля споживачів.

Від Чернігівської області активну участь в обговоренні взяли голова Громадської ради при облдержадміністрації Вадим Антошин, президент Антикорупційної громадської спілки «Совість» Володимир Демиденко, представник Громадянської мережі «Опора» Наталія Висіканець. Обласну державну адміністрацію представляв начальник відділу Департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури Андрій Батицький та заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Оксана Сердюк.




Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації