back

На Чернігівщині науковці та педагоги досліджували українську мову як ключовий чинник національної державності

12-11-2015 | 16:42

Традиційно з нагоди Дня української писемності і мови колектив Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського за підтримки Управління освіти і науки облдержадміністрації проводить міжрегіональні науково-практичні конференції. Темою цьогорічного форуму мово-та літературознавців стала: «Українська мова як чинник національної державності».

Свої наукові доробки, цікаві і нестандартні дослідження презентували наковці і педагоги з м.Києва та Харкова, Кіровоградської, Рівненської, Чернігівської областей. До участі у заході також активно долучились керівники районних (міських) методичних об’єднань учителів української мови й літератури, учителів української мови й літератури Чернігівщини.

Пленарне засідання відкрив та презентував гостям Чернігово-Сіверську землю, яка в усі часи була надзвичайно багата талановитими людьми, ректор ЧОІППО імені К.Д. Ушинського Анатолій Заліський.

Проблему лінгводидактичної стратегії навчання магістрантів мовознавчих дисциплін в умовах вищого навчального закладу висвітлив завкафедри української мови Гуманітарного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка, доктор педагогічних наук, професор Станіслав Караман.

Цікаво розкрив роль української мови у формуванні національної свідомості школяра завкафедри української мови і літератури Національного університету «Острозька академія», доктор педагогічних наук, професор Іван Хом’як.

Проблему формування критичного мислення у просторі національного освітнього дискурсу у своєму виступі підняв проректор науково-педагогічної роботи ЧОІППО імені К.Д. Ушинського Віктор Довбня. Цікавими прикладами інноваційних процесів у сучасному українському суспільно-політичному дискурсі поділилась доцент кафедри філософії та гуманітарних дисциплін Чернігівського національного технологічного університету, кандидат філологічних наук Людмила Зіневич.

Формування світогляду школярів на основі ідеаційно-концептуального аналізу літературних творів розглянув у своєму виступі завкафедри методики викладання української мови і літератури Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, доктор педагогічних наук, професор Юрій Бондаренко.

Роль українознавчої гри «Соняшник» у національно-патріотичному вихованні учнів розкрив директор з науково-методичної роботи творчого об’єднання «Соняшник», заслужений учитель України, кандидат біологічних наук Руслан Шаламов.

Специфіку тестових завдань з української мови і літератури висвітлив завідувач кафедри українознавства Харківського гуманітарного університету «Народна українська Академія», кандидат філологічних наук, доцент Ігор Помазан.

Цьогорічна конференція стала справді особливою і цікавою. Окрім того, що у 2015 році ми відзначили своєрідне повноліття – 18 річницю святкування Дня української писемності і мови, цьогоріч ідейні натхненники наукового заходу на Чернігівській землі творчо підійшли до організації конференції. Справжньою окрасою заходу став виступ театру «Джерело» у складі студентів Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка. Нікого із присутніх у залі не залишили байдужими вірші учнів Чернігівської ЗОШ І-ІІІст. №20 на тему «Україна єдина». А зворушлива патріотична літературно-музична композиція театральної студії художнього слова закладу до сліз розчулила і вразила усіх учасників конференції.

Після пленарного засідання робота конференції продовжилась у 2 секціях: «Українська мова як націєтворчий складник освітнього процесу» та «Українська мова як інструмент пізнання інших культур».









Прес-служба Управління освіти і науки ОДА