back

Президент: Безвізовий режим – це рубікон, який ми переходимо від радянського минулого

12-11-2015 | 07:57

Президент закликав народних депутатів завершити прийняття змін до законодавства з пакету зобов’язань України щодо безвізового режиму. Під час робочої зустрічі з новообраними головами міських рад Глава держави заявив: «Досягнення безвізового режиму – пріоритетне завдання». Президент наголосив на необхідності відповідального ставлення усіх до виконання зобов’язань України. «Це ще одна свобода для Українського народу. Це рубікон, який ми переходимо від радянського минулого», – заявив Петро Порошенко.

Глава держави відзначив, що поправка до Трудового кодексу, яку Парламент поки що не зміг затвердити, стосується лише трудових відносин. «Спроби прив’язати її до питань сім’ї та шлюбу – або неусвідомлена помилка, або свідома провокація. Я все ще сподіваюся на те, що завтра щасливі власники зелених дипломатичних паспортів не перекриють своїм співвітчизникам дорогу до безвізового режиму», – сказав Петро Порошенко.

При цьому Президент висловив здивування, що «за ці зміни не голосують політичні сили – наші політичні партнери по Коаліції, які зафіксували це зобов’язання в Коаліційній угоді, які чітко наголошували в своїх виборчих програмах щодо європейської інтеграції і зобов’язання щодо безвізового режиму, такі сучасні й прогресивні, раптом впадають в дрімучі забобони і стереотипи антиєвропейської пропаганди».

Глава держави відзначив, що реформи, які проводить Україна, є складовими Угоди про асоціацію з ЄС, «і потрібні, в першу чергу, нам самим». Ці реформи стосуються багатьох сфер життя, зокрема – ефективної протидії корупції, безпеки наших громадян і переходу на загальноєвропейську практику ідентифікації особи.

Президент поінформував про завершення процесу створення антикорупційних органів, зокрема – завершення тестування кандидатів на посаду антикорупційного прокурора, який 1 грудня 2015 року має розпочати свою роботу. Глава держави наголосив: «Мова йде не лише про зміну прізвищ, а про інституціональні зміни, які забезпечать ефективний механізм боротьби з корупцією».

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Посол Ян Томбінські, який взяв участь у зустрічі, відзначив: «Те, що вчора було прийнято Верховною Радою, – велика революційна зміна на шляху боротьби з корупцією». Він особливо наголосив на тому, що мова йде не лише про виконання зобов'язань України перед ЄС, а про «макрозміни для України, які їй самій потрібно провести на шляху до Євросоюзу – спільноти держав, яка базується на спроможності виконання зобов'язань».


Прес-служба Президента України