back

Вакцинація дітей проти поліомієліту продовжиться

11-11-2015 | 15:07

На Чернігівщині, як і по всій Україні, з 21 жовтня по 9 листопада пройшов перший тур масової безкоштовної імунізації дітей проти поліомієліту. Область отримала 55 тисяч доз ослабленої протиполіомієлітної вакцини ОПВЕРО (виробництво Франції).

Практично через тиждень з початку вакцинації цей процес у Чернігові особисто перевіряв Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. Він залишився задоволений умовами зберігання вакцини в дитячих медичних закладах міста та ходом вакцинації. На час його візиту по всій області щепленнями було охоплено 28% дітей, які потребували проведення вакцинації.

За інформацією Управління охорони здоров’я облдержадміністрації, станом на 9 листопада цей показник значно збільшився. Вакцину ОПВ (оральну поліомієлітну вакцину) отримали 38206 дітей – понад 79% від запланованої кількості. Ця вакцина – для дітей, які попередньо вже отримували щеплення. Такий показник вакцинації доволі високий. Серед невакцинованих дітей 5745 мали протипоказання до проведення вакцинації через різні прояви гострих респіраторних вірусних інфекцій. 4338 дітям не зробили щеплення через відмову батьків від імунопрофілактики.

Тим дітям, які ще не отримували жодної вакцинації проти поліомієліту, за рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України проводиться щеплення вакциною ІПВ (інактивованою поліомієлітною вакциною). ЇЇ отримали 5577 дітей.

Як повідомили в Управлінні охорони здоров’я, другий тур вакцинації розпочнеться 9 грудня і буде тривати два тижні, третій тур – через місяць після закінчення другого. Також у профільному управлінні стверджують, що вакцина проти поліомієліту ОПВЕРО пройшла всі випробування, а побічні дії не перевищують подібних дій від інших вакцин – короткочасний підйом температури, тимчасова слабкість дитини, незначні м’язові болі.

Проте для її отримання необхідно мати обов’язковий дозвіл батьків. Також треба пройти обстеження у педіатра. Для цього слід звернутися до дільничного педіатра, сімейного лікаря, а у сільській місцевості – до амбулаторії чи ФАПу. Вакцинація проводиться тільки у кабінетах щеплення.

До уваги батьків! Ви маєте розуміти відповідальність за збереження здоров’я дітей і вчасно проводити необхідні профілактичні заходи.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації