back

На Ічнянщині відбулося літературно-мистецьке свято «Качанівські музи»

12-09-2011 | 10:12

10 вересня на Ічнянщині відбулося мистецьке свято "Качанівські музи", на якому продемонстрували свою майстерність провідні музичні колективи та відомі майстри народно-ужиткового мистецтва Чернігівщини.

У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко, начальник головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації Сергій Мойсієнко, голова Ічнянської райдержадміністрації Сергій Рубашка, голова Ічнянської районної ради Олександр Кутовий, генеральний директор Національного історико-культурного заповідника «Качанівка» Володимир Буренко та редактор газети “Гарт”, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, поет Дмитро Іванов.

Перед відкриттям сьомого всеукраїнського літературно-мистецького свята «Качанівські музи» офіційна делегація поклала квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку.

Під час відкриття літературно-мистецького свята «Качанівські музи» всіх присутніх від імені голови облдержадміністрації Володимира Хоменка привітав його заступник Віктор Тканко.

Він, зокрема, зазначив: «Приємно бачити, що започатковане за ініціативи Міністерства культури і туризму України за підтримки Чернігівської обласної державної адміністрації у 2004 році, з метою відродження заповідної садиби «Качанівка», як своєрідного культурно-мистецького осередку, перлини історії архітектури, декоративно-паркового мистецтва 18 – початку 20 століття, свято стало традиційним, припало до душі, як учасникам, так і місцевим жителям, гостям, представникам місцевої влади і громадськості, науковцям з різних музейних установ і заповідників.

Саме тут серед чудових краєвидів, починаючи з 20-30 років 19 століття у вільній і невимушеній атмосфері зустрічалися відомі художники, письменники, поети, художники, композитори, вчені-історики, які обмінювалися думками, спілкувалися, сперечалися, так чи інакше впливали на творчість один одного. Качанівка надихала на творчість І. Рєпіна, М. Врубеля, Т. Шевченка, В. Забілу, Л. Жемчужникова та інших славетних митців, вчених, громадських і культурних діячів.

Не меншу роль відіграє Качанівка і в сьогоденні. Переконаний, що проведення «Качанівських муз» сприяє зміцненню творчого діалогу, популяризації розмаїття культури Поліського краю, формуванню нових культурних надбань, дарує всім радість від спілкування із світом прекрасного», - наголосив Віктор Тканко.

Численним глядачам та шанувальникам народного мистецтва була запропонована велика концертна програма за участю капели бандуристів імені Остапа Вересая обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм (керівники – заслужена артистка України Раїса Борщ та заслужений працівник культури України Микола Борщ), колективу філармонійного центру та музичного училища ім. Л. Ревуцького, творчих колективів Ніжинської дитячої хореографічної школи та дитячого зразкового ансамблю бального танцю “Ритм” та фольклорних колективів Ічнянщини.

Гості свята оглянули виставку-продаж виробів майстрів народних ремесел, ознайомилися з експозицією Національного історико-культурного заповідника «Качанівка» .







За інформацією головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації