back

Україна вдячна ЄС за підтримку реформ – Президент

11-11-2015 | 08:58

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з Високим представником ЄС із закордонних справ та політики безпеки – Віце-президентом Європейської Комісії Федерікою Могеріні наголосив на важливості подальшої підтримки для України з боку Європейського Союзу у запровадженні реформ та втіленні у життя Угоди про асоціацію з ЄС.

Високий представник ЄС у заяві для ЗМІ після зустрічі наголосила, що Європейський Союз залишається об’єднаним у підтримці України – як щодо деескалації ситуації на Донбасі, у питанні Криму, так і щодо підтримки реформ в Україні.

Співрозмовники детально обговорили програму реформ. «Дякую за те, що ми маємо постійну політичну підтримку, підтримку на рівні радників по цілій низці реформ, які ми зараз імплементуємо в Україні», – заявив Президент.

Окремо було зосереджено увагу на конституційній реформі в частині децентралізації. Президент відзначив високу оцінку наших зусиль щодо підготовки цієї реформи до другого читання.

Президент повідомив, що детально поінформував Віце-президента про підготовлену реформу Конституції у частині судової системи. Сьогодні відбудеться засідання Національної ради реформ для її остаточного обговорення. Глава держави висловив сподівання, що до кінця поточного тижня цей варіант, який підтриманий Венеціанської комісією, Радою Європи, Європейським Союзом, багатьма міжнародними експертними установами, з’явиться у Парламенті.

Окремо Глава держави висловив подяку за макрофінансову допомогу, яка є визначальною для забезпечення фінансової стабільності країни.

Президент наголосив, що лише з лютого поточного року на облаштування тимчасово переміщених осіб ЄС надав Україні в якості гуманітарної допомоги більше 100 млн євро. Сьогодні обговорено можливість продовження цієї співпраці.

Окрема увага під час зустрічі була приділена співпраці в реалізації плану дій щодо запровадження безвізового режиму ЄС для України. «Високо оцінюючи зусилля української сторони щодо виконання цього плану, ми сконцентрувалися на виключній важливості голосування, я сподіваюся, завтра або на цьому тижні,  у Парламенті тих законів, які залишилися для виконання українських зобов’язань», – повідомив Президент.

Глава держави наголосив на тому, що це не є якісь спеціальні вимоги для України. «Це – абсолютно рівні позиції для всіх країн, які претендували як на членство в Євросоюзі, так і на отримання статусу безвізового режиму. Я дуже вдячний пані Віце-президенту за те, що вона підтвердила чітку налаштованість Європейського Союзу щодо надання Україні безвізового режиму за умови виконання тих кроків, реформ, про які ми домовилися з нашими європейськими колегами, які стосуються як реформ в антикорупційній сфері, так і в галузі повернення активів, трудового законодавства, недискримінації», – сказав Петро Порошенко та висловив сподівання, що сьогодні під час зустрічі з керівниками фракцій донесе важливість кроків, які має зробити Парламент в цьому напрямку на поточному тижні.

Підсумовуючи, Глава держави подякував пані Віце-президенту за активну підтримку українських реформаторських зусиль. Глава держава передав вітання та відзначив успішну координацію з Президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером та Президентом Європейської Ради Дональдом Туском.

Петро Порошенко повідомив, що нещодавно Україна отримала листа від очільника Єврокомісії, в якому чітко наголошено на необхідності подальших кроків щодо реалізації реформ. «Дуже вдячний всім. Ми маємо просуватися та демонструвати прогрес в здійсненні всіх без виключення напрямків та реформ, які Україна повинна здійснити для європейської інтеграції та імплементації Угоди про асоціацію», – зазначив Глава держави. Зокрема, за словами Президента, декілька днів тому Україна врегулювала питання щодо членів комісії з обрання антикорупційних прокурорів.

Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки повідомила, що значна увага переговорів була приділена ходу імплементації Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, яка повністю набуде чинності з 1 січня 2016 року. Вона відзначила, що «було зроблено дуже багато на етапі підготовки до цієї дати в плані практичного вирішення та застосування положень цієї Угоди», включно з активною посередницькою місією ЄС щодо газових перемовин між Україною та Російською Федерацією.

Федеріка Могеріні наголосила на пріоритетності антикорупційних реформ, які, за її словами, «є ключовими задля формування довіри та стабільного подальшого розвитку усіх сфер реформування, імплементації торгівельної частини Угоди про Асоціацію та виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму». Вона зауважила про необхідність якомога скорішого проведення прозорого конкурсного відбору та початку роботи антикорупційних органів.


Прес-служба Президента України