back

Спасо-Преображенський собор Чернігова святкуватиме своє 975-річчя

13-09-2011 | 14:31

13 вересня заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко провів робочу нараду щодо відзначення 975-річчя першої літописної згадки про Спасо-Преображенський собор Чернігова.

Відкриваючи засідання, Віктор Тканко зазначив, що Спаський собор є перлиною давньоруської архітектури, унікальною архітектурною пам’яткою.

«Протягом дев’яти століть він був головним осередком богослужіння, духовності, суспільного, художньо-історичного і інтелектуального життя міста Чернігова», - додав він.

Директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Курданов поінформував присутніх про заходи, які відбуватимуться з цієї нагоди на початку жовтня.

Так, за його словами, передбачається відкриття книжкової, фотовиставки, виставки архівних документів про Спаський собор; проведення молебнів, Міжнародної наукової конференції, урочистого зібрання; презентація наукового видання «Спас Чернігівський» та спецпогашення блока ювілейних марок. Також планується проведення «круглих столів», лекцій, уроків у закладах освіти з нагоди 975-річчя Спаського собору.

Учасники наради обговорили та внесли пропозиції до плану заходів.

Довідка:

Спаський собор було засновано за князювання в Чернігові Мстислава Володимировича – першого літописного чернігівського князя. Припускається, що закладка собору відбулася в 1033-1034 роках. Архітектурний образ споруди собору втілює ідею сили і величі Чернігівського князівства. Функції його у давнину не обмежувалися лише культовими. Довгий час він був головною суспільно-політичною спорудою міста, князівства та губернії. Тут проходили святкові церемонії, укладалися договори, зберігалися відзнаки військової слави.

У 1927 році, згідно з постановою РНК УРСР, Спасо-Преображенський собор оголошено історико-архітектурною пам’яткою всеукраїнського значення.

Зараз собор є пам’яткою національного значення і діючим храмом Української православної церкви. Для чернігівців він має не тільки велике історико-пізнавальне значення, а й естетичне. Спаський собор становить невід’ємну частину міста Чернігова, його пейзажу й образу, є візитівкою міста і всієї Чернігово-Сіверської землі – скарбниці давньоруської архітектури.





Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації