back

Марина Порошенко у Вашингтоні взяла участь у відкритті Меморіалу жертвам Голодомору-Геноциду 1932-1933 років в Україні

09-11-2015 | 07:58

7 листопада у рамках робочого візиту до Сполучених Штатів Америки Дружина Президента України Марина Порошенко у Вашингтоні виступила на урочистій церемонії відкриття Меморіалу жертвам Голодомору-Геноциду 1932-1933 років в Україні.

В урочистостях взяли участь тисячі українців, які з'їхалися з багатьох штатів США та Канади, конгресмен Сандер Левін, який є автором Закону США, що дозволив Уряду України встановити меморіал на федеральній землі Округу Колумбія, спеціальний помічник Президента США, старший директор з питань Європи, Росії та Центральної Азії Національної Ради з питань безпеки Чарльз Капчин, який зачитав офіційне звернення Білого Дому, голова Крайового Комітету США з визнання Голодомору геноцидом Михайло Савків, автор проекту пам’ятника Лариса Курилас, свідки Голодомору, а також духовні, культурні й громадські діячі.

У вітальному слові Дружина Президента Марина Порошенко підкреслила: «Сьогодні у Вашингтоні ми не просто відкриваємо Меморіал жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні, ми поминаємо кожну душу, кожну жертву і кожного мученика. Цей пам’ятник – воскресіння нашої національної пам’яті. І мені б дуже хотілося, аби цей постамент був засторогою злочинам проти людства і людяності в усьому світі».

З відеозверненням до учасників заходу звернувся Президент України Петро Порошенко. Глава держави відзначив, що Меморіал жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років у Вашингтоні відкривається у той час, коли Україна відстоює свою незалежність, даючи відсіч агресії Росії, а Кремль знову, як і в часи Голодомору, намагається стерти Україну з карти світу. Петро Порошенко подякував Президенту і Уряду США, всьому дружньому американському народові  за солідарність з українцями.

Також під час церемонії транслювалося відеозвернення Президента США Барака Обами, зачитувались звернення колишнього Президента США Джорджа Буша, кандидата в Президенти, колишнього Держсекретаря США Хіларі Клінтон, конгресменів та сенаторів.

Зокрема, у своїй заяві Хіларі Клінтон наголосила, що цей монумент вшановує пам'ять кожного з мільйонів втраченого життя і є доказом дружніх зв’язків між США та Україною. «А також – це визнання тих, хто сьогодні бореться за майбутнє своєї країни. І обов’язок США - стояти разом, щоб допомогти українській владі обороняти свій суверенітет та підтримувати свої демократичні інститути». 

У своєму зверненні до багатотисячної громади на площі конгресмен Левін заявив: «Розповідаючи правду, можна перемогти тих, хто її заперечує». У той же час конгресвумен Каптур наголосила, що перемогти народ, який відмовився ставати на коліна, – неможливо.

Марина Порошенко подякувала всій українській світовій громаді за неймовірні зусилля для відновлення справедливості і визнання трагедії українського народу Геноцидом, а американському народові: «За підтримку, людське співчуття та засудження тих, хто спромігся на злочин проти українського народу – як майже століття тому, так і сьогодні». Також Дружина Президента України висловила слова вдячності автору проекту Меморіалу ­– американці українського походження Ларисі Курилас за творче втілення історичної правди.

Меморіал жертвам Голодомору-Геноциду 1932-1933 років в Україні – це дев’ятиметровий пам’ятник у вигляді масивного бронзового поля колосків – у центрі Вашингтона. Монумент встановлено неподалік будинку Конгресу, поруч із центральним вокзалом (Union Station), через який до американської столиці щороку потрапляє мільйони людей.

 


Прес-служба Президента України