back

Реформа екстреної медичної допомоги – на часі

04-08-2011 | 17:50

4 серпня в рамках роботи Регіонального комітету з економічних реформ заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко провів засідання робочої групи з питань проведення реформування галузі охорони здоров’я.

Як неодноразово зазначав Президент України, певні напрацювання в напрямку реформування української медицини є, але ця галузь все ще вимагає серйозних змін. Важливим, на думку Президента, є логічне завершення даних реформ, доведення розпочатої справи до кінця.

Одним з етапів реалізації реформи в галузі медицини є організація і надання якісної екстреної медичної допомоги. Суть змін, які готуються в даній галузі викладена в проекті Закону «Про загальнодержавну систему надання екстреної медичної допомоги».

Цим законом передбачається створення обласного територіального центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф, якому будуть підпорядковуватися служба швидкої медичної допомоги, підрозділи медицини катастроф та оперативно-диспетчерська служба.

Учасники засідання обговорили питання організації на Чернігівщині системи надання екстреної медичної допомоги (ЕМД), реорганізації існуючих та відкриття додаткових закладів, що надають ЕМД, їх оснащення відповідно до вимог сучасних медичних технологій. Адже, враховуючи специфіку Чернігівської області, зумовлену великою територією, малою щільністю населення, віддаленістю населених пунктів та проходженням через територію області двох автошляхів міжнародного значення, питання розширення мережі пунктів надання екстреної медичної допомоги стоїть дуже гостро.

«Відстань від закладів швидкої медичної допомоги до населених пунктів, яка перевищує 30 км, існує в багатьох районах області, а саме: Борзнянському, Городнянському, Новгород-Сіверському, Козелецькому, Ріпкинському, Чернігівському та інших. Враховуючи показники населення області, необхідно розширити мережу пунктів швидкої допомоги, в першу чергу, які б знаходилися на відстані до 30 км. Тому, головним лікарям центральних міських та районних лікарень доцільно розглянути створення 38 додаткових пунктів швидкої медичної допомоги, зокрема, на базі існуючих сільських дільничних лікарень - 8, сільських лікарських амбулаторій - 26, фельдшерсько-акушерських пунктів – 3», - зазначив у своїй доповіді завідувач сектору мобілізаційної роботи та цивільного захисту управління охорони здоров’я облдержадміністрації Євген Савенко.

На думку заступника голови облдержадміністрації Віктора Тканка, потрібно міняти не лише систему догоспітальної медичної допомоги, але й відношення громадян до її функцій. „Частою є ситуація, коли небажання звертатися за допомогою в амбулаторно-поліклінічну службу ускладнює роботу швидкої допомоги, яка змушена виконувати невластиві їй функції, втрачаючи при цьому дорогоцінний час та позбавляючи можливості отримати екстрену допомогу тим, хто її дійсно потребує», – зауважив заступник облдержадміністрації.

«Одним з важливих компонентів у системі швидкої медичної допомоги є кадровий потенціал та його навчання. Екстрена медична допомоги хворим та потерпілим надається згідно з відповідними протоколами, затвердженими наказом МОЗ. І сьогодні гостро постає необхідність дотримання всіх нововведень, ознайомлення та запровадження європейських стандартів надання ЕМД спеціалістами, які працюють на місцях, зокрема, у сільській місцевості. Тому потрібно докласти максимум зусиль для усунення існуючих недоліків в системі охорони здоров’я області”, – зазначила начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Василькова.

«На сьогодні в області, згідно з затвердженим МОЗ України та Чернігвською облдержадміністрацією Планом-графіком реформування галузі охорони здоров’я Чернігівської області на 2010-2014 роки за ініціативи голови ОДА Володимира Хоменка, готується до прийняття обласна кардіологічна програма, активно залучається громадськість до обговорення питань реформування сфери охорони здоров’я, ведеться активна роз’яснювальна робота. Головним завданням, яке стоїть перед нами є створення ефективної системи надання населенню області екстреної медичної допомоги, організація та розвиток структурних підрозділів установ і закладів, що її надають, матеріально-технічне оснащення станцій (відділень) швидкої медичної допомоги, лікарських амбулаторій, фельдшерсько-акушерських пунктів та забезпечення готовності цієї системи до своєчасного й ефективного надання такого виду допомоги населенню», - наголосив Віктор Тканко, підсумовуючи засідання робочої групи.