back

Чернігівщина спортивна: про дитячо-юнацький спорт в області

26-10-2015 | 16:03

Майже 16 тисяч дітей та молоді навчається у спортивних школах області. Розвивається 39 видів спорту: 20 – олімпійських, 10 – неолімпійських, 1 – спортивно-технічний (рукопашний бій), 8 – для інвалідів. Про це сьогодні на брифінгу розповіла директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Ніна Лемеш.

— Станом на 1 жовтня в області функціонує 52 дитячо-юнацькі спортивні школи. Діти у них займаються безкоштовно. Втім, за необхідності та через недостатнє фінансування батьки часто купують необхідне спортивне знаряддя для власної дитини, — додає вона.

Фінансування спортивних шкіл здійснюється за рахунок обласного, міських і районних бюджетів. До цього року фінансова підтримка спортивних шкіл також надавалась з фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Загальна сума витрат на утримання ДЮСШ в області у 2014 році склала понад 42 мільйона гривень, з них майже 38 мільйонів гривень бюджетні кошти (у т.ч. обласний бюджет – 8,9 мільйона гривень). Протягом двох останніх років в області закрито 2 ДЮСШ – ДЮСШ «Спартак» в Прилуках (причина – недостатність фінансування з міського бюджету) та ДЮСШ «Чемпіон» у Чернігові (проведено оптимізацію шкіл). Однак, їх учні та тренерський склад переведені до інших шкіл. Скорочення зазнали лише працівники адмінапарату.

У зв’язку з проведенням децентралізації, з наступного року утримання цих ДЮСШ буде повністю передане на місцеві бюджети, обласний, районний та міський відповідно.

— На щастя, керівництво облдержадміністрації розуміє та всебічно підтримує розвиток спорту на Чернігівщині. Адже це не лише імідж області, а й здоров’я нації, першочергове завдання ДЮСШ — оздоровлення учнів, — зазначає Ніна Лемеш.

Наразі найбільш популярні види спорту, які розвиваються в ДЮСШ: футбол, легка атлетика, волейбол, бокс, дзюдо, шахи.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації