back

Україна бачить себе постійним надійним членом європейської сім’ї – Президент за підсумками зустрічі з Прем’єр-міністром Люксембургу

23-10-2015 | 08:05

Президент Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Беттель під час переговорів у Києві обговорили перспективи подальшої європейської інтеграції України та допомоги у цьому з боку Європейського Союзу, в якому зараз головує Люксембург.

Президент за підсумками переговорів відзначив: «Головування Люксембургу зараз в Європейському Союзі дає нам додаткові можливості, якими ми безумовно скористаємося. Ми маємо однакові погляди і спільну позицію на цей процес. Інакше і бути не може, адже йдеться про взаємини з Європейським Союзом, і Україна бачить себе постійним надійним членом європейської сім’ї. Заради цього Україна реформує країну». За словами Глави держави, 16-17 листопада «українське питання» стане пунктом порядку денного наступного засідання Ради ЄС із закордонних справ. «Для нас це надзвичайно важливо», – підкреслив він.

Глава держави назвав Прем’єр-міністра Люксембургу Ксав’є Беттеля добрим другом України та подякував цій країні та Європейському Союзу в цілому за постійну тверду підтримку суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України.

Президент повідомив, що докладно поінформував Прем’єр-міністра про перебіг реформ, та наголосив, що Україна розраховує на підтримку Люксембургу у цьому процесі під час головування в ЄС.

Співрозмовники окремо зупинилися на обговоренні імплементації Мінських угод та ситуації у зоні проведення антитерористичної операції. «Незважаючи на те, що ми маємо півтора місяці режиму припинення вогню, нажаль, у нас є і поранені внаслідок підриву на «розтяжках», і загиблі українські солдати, і ми маємо докласти максимум зусиль для того, щоб перемир’я набуло сталого характеру, і всі без виключення пункти Мінських угод були виконані, в тому числі – і Російською Федерацією», – сказав Петро Порошенко.

За словами Президента, він поінформував, що зараз проходить процес реалізації української пропозиції про відведення танків, артилерії калібром менше 100 мм, мінометів та наголосив на важливості безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всю без виключення окуповану територію, включаючи доступ до кордону. Президент подякував за всебічну підтримку Люксембургом і Європейським Союзом діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Співрозмовники обговорили питання санкцій щодо Росії. «Ми наголошуємо на тому, що санкції працюють і є ефективним механізмом забезпечення імплементації Мінських угод», – сказав Президент, наголосивши, що всі пункти домовленостей у Мінську мають бути реалізовані в цілому.

Український Президент також подякував Люксембургу за внесок до трастових фондів НАТО, які допомагають реформувати сектор безпеки та оборони України, – з соціальної адаптації військовослужбовців, постраждалих в АТО, та з утилізації легкого озброєння.

Співрозмовники також обговорили виборчий процес в Україні. «Для нас дуже важливо, щоб вибори 25 жовтня пройшли вільно, і вільне волевиявлення громадян було забезпечено в повній мірі», – заявив Президент.

Щодо виборів на Донбасі, Президент наголосив: «Ми наполягаємо, що вибори, які мають пройти на звільненій від окупації території, також мають відповідати критеріям та стандартам БДІПЛ ОБСЄ. Тимчасово переміщені особи повинні мати право голосу. Українським політичним силам повинна бути забезпечена діяльність на території, звільненої від окупації. Українські мас-медіа мають забезпечити проведення кампанії під час підготовки до виборів на звільненій території».

Президент констатував значний прогрес у двосторонніх відносинах з Люксембургом та досягнення компромісу щодо імплементації Конвенції про уникнення подвійного оподаткування. Досягнуто домовленості, що цей документ буде підписано найближчим часом.

Президент зазначив, що на головування Люксембургу у Раді Європейського Союзу припадає історична місія, адже у грудні цього року Європейська Комісія має дати свій висновок щодо лібералізації візового режиму України з ЄС. «Я висловив сподівання пану Прем’єр-міністру, що цей висновок буде позитивним», – сказав Глава держави.

Прес-служба Президента України