back

Чернігівська область, ЄС та ПРООН продовжать співпрацювати для розвитку місцевих громад

07-07-2011 | 15:50

7 липня в облдержадміністрації пройшов регіональний семінар – презентація для керівників обласних управлінь, райдержадміністрацій, районних рад, який ознаменував старт на Чернігівщині другої фази Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ), спрямованого на підтримку сільських громад у вирішенні найважливіших потреб їх розвитку та поліпшенні умов життя. Відправною точкою подальшої співпраці стало підписання Угоди про партнерство між обласною державною адміністрацією, обласною радою та ПРООН в Україні.

Відкриваючи семінар, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Микола Стрілець зупинився на тому, що вдалося вже зробити в області спільними зусиллями за три роки впровадження Проекту.

Говорячи про перспективи, він наголосив, що серед глобальних завдань Проекту – підвищення рівня життя в сільських громадах області. Досягнути цього можна шляхом комплексного відновлення, ефективного використання та системного управління базовими об’єктами місцевої інфраструктури; запровадження функціонування прозорої системи місцевого самоврядування за участю громадськості; визначення потреб і пріоритетів розвитку місцевої громади, методів управління в рамках місцевого самоврядування за участю громадськості; поширення досвіду проекту щодо підтримання законодавчих та адміністративних змін, які необхідні для забезпечення сталого регіонального й місцевого розвитку, адміністративної та фінансової децентралізації, зміцнення демократії.

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук. Він, зокрема, подякував за увагу до соціальних проблем громад Чернігівщини та за можливості, які надає Проект для їх вирішення.

Міжнародний менеджер Проекту МРГ Джейсінгх Сах відмітив високий рівень співпраці громад та влади Чернігівщини, вплив Проекту на покращення їх відносин та на життя громади загалом. Підхід, що об’єднує громадян, владу та приватний сектор для спільного визначення проблем, співпраці задля їх вирішення, дуже добре сприйнятий в Україні, тож Джейсінгх Сах висловив сподівання, що протягом наступних років він укоріниться в практиці діяльності органів влади та місцевого самоврядування.

На семінарі було представлено план дій щодо подальшого впровадження Проекту в області. Окрему увагу було приділено роз’ясненню підходу «розвиток, орієнтований на громаду», який покладений в його основу. Він, зокрема, передбачає, що місцеві громади, органи виконавчої влади та самоврядування спільно визначатимуть пріоритети розвитку, разом плануватимуть та реалізовуватимуть заходи для сталого розвитку свого села, селища чи міста. Проект матиме бюджет 17 млн.євро, триватиме 4 роки та діятиме в усіх областях України.

На семінарі було оголошено про початок конкурсного відбору 6 районів для участі в Проекті. Райони матимуть змогу подавати заявки протягом наступних двох тижнів. Бланк заявки можна знайти за адресою: http://cba.org.ua/ua/library/documents . Найуспішніші пілотні райони першої фази проекту отримають можливість продовжити співпрацю.





Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації