back

Основне завдання – максимальне використання резервів в аграрному виробництві області

07-07-2011 | 09:53

На цьому наголошував голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко під час проведення обласної наради з питань організації збирання зернових культур та формування регіональних ресурсів продовольчого зерна, яка пройшла на базі Прилуцького району за участю голів районних державних адміністрацій.

Прилуцький район було обрано для проведення даної наради як приклад плідної співпраці влади з інвесторами у галузі сільського господарства. Це зазначив Володимир Хоменко після відвідування тваринницької ферми ТОВ „Агрікор-Холдинг” в с. Полова та огляду зернового елеватора ТОВ „Елеватор Агро” в с. Івківці.

ТОВ «Агрікор Холдинг» є багатогалузевим господарством, яке займається вирощуванням зернових культур та їх зберіганням. У користуванні господарства 29 тис. сільськогосподарських угідь, у тому числі 7 тис. луків і пасовищ біля берегів річок Десна і Сейм. В даний час підприємство має землі в довгостроковій оренді на 10 років. Ці землі знаходяться в Прилуцькому, Носівському, Борзнянському та Коропському районах Чернігівської області. Відсоток сплати за оренду землі становить 3-4%.

За 2010 рік підприємство зібрало 42281 т зерна на площі 13578 га при середній урожайності 31,1 ц/га. Площа озимих зернових під урожай 2011 року становить 3547 га.

На сьогоднішній день в ТОВ «Агрікор Холдинг» утримується 5718 голів великої рогатої худоби, у тому числі 2292 голів корів, 3312 голів свиней.

Годівля тварин забезпечується за рахунок власної кормової бази, що дозволяє гарантовано отримувати сировину для приготування кормів. Для зберігання річного запасу кормів використовується елеватор, обладнаний ефективними системами вентиляції і контролю параметрів сировини, що дозволяє забезпечити високу якість сировини протягом усього року.

Зараз господарство продає тварин переважно живою вагою на м'ясокомбінати. На даний момент іде вибір проекту нового м'ясопереробного підприємства, яке буде оснащене обладнанням по забою і переробці, що відповідає європейським вимогам якості.

Згідно з програмою розвитку м'ясного скотарства, в господарстві до 2015 року планується наростити за рахунок власного відтворення та закупівлі в інших господарствах поголів'я м'ясної худоби до 15 тис. голів.

В 2010 році запрацювало потужне зерносховище на землях Івковецької сільської ради Прилуцького району, загальної ємкості (80 тис. тонн зерна). Зерносховище (по прийому, доробці та зберіганню зерна) дає змогу переробляти зерно будь-якої кондиції і вологості та доведення його до необхідного стану для довготривалого зберігання. Зберігання зернових проходить в металевих оцинкованих силосах різної ємкості.

На даний час підприємство здійснює будівництво молочно-товарної ферми на 2400 голів дійного стада в с. Сергіївка та будівництво комплексу на 5000 основних свиноматок у с. Красляни.

Елеватор, розташований біля с. Івківці, на сьогоднішній день є одним із найбільш потужних та сучасних в Україні. Обсяг добового приймання зерна – 3 000 тонн, кукурудзи - 4 000 тонн. Можливе одночасне приймання і зберігання різноманітних культур. Обладнання відповідає найвищим сучасним вимогам і забезпечує якісну підготовку та зберігання зернових.

Як зауважив голова облдержадміністрації під час пленарного засідання, керівники районів мають створити у себе на місцях такі умови, в яких інвестору було б комфортно працювати, тому в кожному районі повинен бути свій план дій на найближчу перспективу, узгоджений з інвесторами.

«Земля – це основний ресурс розвиток регіону. Це робочі місця, заробітна плата, надходження до бюджетів та розвиток соціальної інфраструктури на селі. Одне з основних наших завдань – мати вигоду з того, що дано природою, тому вся додана вартість, яку ми отримуємо на полі, повинна бути максимально використана за схемою «від поля до столу», - наголосив Володимир Хоменко.

Характеризуючи цьогорічну збиральну кампанію, керівник області підкреслив: час на проведення сільськогосподарських робіт у зв’язку із складними погодними умовами невпинно скорочується, тому наразі гостро стоїть питання енергозабезпечення господарств та приведення до готовності усього комплексу зернозбиральної техніки.

Основні завдання, що стоять перед аграріями районів під час жнив, окреслив заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло. Він зазначив, що головна вимога до збирання зернових культур полягає в тому, щоб зібрати урожай без втрат з повним збереженням його продовольчих, посівних і кормових якостей. Першими в області в поле вийшли хлібороби Варвинщини з показником врожайності до 40 ц/га та вологості зерна 18-24%. Вже обмолочено 1500 га і отримано майже 6 тис.тонн. Область очікує підвищення врожайності по таких основних культурах як пшениця, жито, ячмінь та гречка.

На збиранні ранніх зернових будуть задіяні 2565 зернозбиральних комбайнів, що дозволить провести комплекс збиральних робіт протягом 14 робочих днів.

Щодо формування продовольчого зерна регіональних ресурсів на 2011 – 2012 маркетинговий період, то його порядок, на думку Олександра Шанойла, залишиться на минулорічних умовах, тобто здійснюватиметься шляхом укладання угод райдержадміністрацій, міськвиконкомів з визначеними операторами (сільгоспвиробниками, хлібопекарськими підприємствами).

Не менш важливим є питанням кормозаготівлі, без якої економічно вигідним тваринництво ніколи не буде. Збитковості тваринницької галузі можна уникнути завдяки впровадженню у виробництво тваринницької продукції високоефективних новацій, що є пріоритетнішим з огляду на перспективність цього напряму в умовах жорсткої конкуренції на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Найкоротшим і найефективнішим шляхом подолання збитковості тваринництва є інтенсивне збільшення обсягів та якості заготівлі кормів. Оскільки у структурі собівартості тваринницької продукції корми становлять 50%, то це найбільша стаття затрат.

Заступник голови облдержадміністрації також зосередив увагу присутніх на наступних моментах: диференційовано підійти до кожного поля у виборі способу збирання зернових культур; не допускати простоїв техніки; на полях, де хліба зібрані, організувати збирання соломи для потреб тваринництва; не пізніше 25 липня посіяти пожнивні культури для забезпечення тваринництва зеленими кормами в осінній період.

Він також підкреслив, що формування продовольчого зерна регіональних ресурсів – основа продовольчої безпеки області, тому, від усіх сьогодні вимагається забезпечити чітку організацію роботи у цьому напрямку. Лише відповідальність, професіоналізм, наполегливість і злагодженість дій на всіх етапах польової кампанії дозволить зібрати достатній урожай і виконати свої зобов’язання перед суспільством і державою.

Також під час наради розглянуті питання земельної реформи, стану готовності хлібоприймальних підприємств до приймання зерна нового врожаю, формування державного інтервенційного фонду та інші.

Підбиваючи підсумки наради, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко наголосив, що наслідки проведеного заходу повинні втілитися у конкретні справи на місцях.

«Аграрний комплекс області – це наша опорна точка для подальшого руху. Область має значні резерви в аграрному виробництві, тому від нас чекають не слів про реформи, а реальних кроків у напрямку підвищення комфорту і рівня життя нашого населення на виконання програми Президента України», - резюмував керівник області.



























Прес-служба облдержадміністрації