back

Святкування 300-ліття освячення Катерининської церкви

13-10-2015 | 08:12

18 жовтня в Чернігові святкуватимуть 300-ліття з Дня освячення Катерининскьої церкви. Цього дня Чернігів прийматиме почесних гостей: Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, міністра культури України В'ячеслава Кириленка.

Заходи, що відбудуться цього дня розпочнуться о 8.45 із зустрічі Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета біля Катерининської церкви.

З 9.00 до 11.45 проходитиме Божественна літургія. Оскільки Катерининська церква має невеликі розміри і не зможе вмістити усіх бажаючих, служба буде транслюватися на екран, що буде встановлений поблизу церкви. Тож усі віруючі зможуть і почути, і побачити богослужіння.

Після закінчення служби (близько 12 години) відбудеться погашення спец марки та презентація ювілейного конверту.

Філарет освятить куліш, яким козаки пригостять усіх гостей.

Початок козацького свята ознаменують вистріли з гармат. Дійство триватиме з 12 до 13 години: трюки на конях, показові виступи з шаблями та нагайками від козаків з «Соколиного хутора». Козацька православна громада Катерининської церкви та Козацькі товариства Чернігівщини пригощатимуть кулешем та узваром.

О 12.25 почесна делегація переїде на Красну площу для покладання квітів біля пам’ятної дошки загиблих в АТО воїнів та Героїв Небесної Сотні.

Після покладання відбудеться зустріч Патріарха Філарета з головою обласної державної адміністрації Валерієм Кулічем в приміщенні ОДА. Там же відбудеться виставка світлин Катерининської церкви від Національної спілки фотохудожників України та виставка робіт юних художників з арт-студії «Колібрі». Окрім цього діти подарують Філарету та міністру свої роботи, спеціально написані до цієї події.

О 15.30 чекаємо усіх в драмтеатрі ім.Т.Г.Шевченка на урочисте зібрання та святковий концерт з нагоди 300-ліття освячення Катерининської церкви.

В холі на першому поверсі можна буде переглянути фотовиставку від Національної спілки фотохудожників присвячену Катерининській церкві. Також будуть представлені експонати від НАІЗ «Чернігів Стародавній», Державного архіву Чернігівської області та Чернігівського обласного художнього музею ім.Г.П.Галагана. Також на гостей чекатиме презентація книги «Катерининська церква міста Чернігова» та буклету, підготовленої співробітниками НАІЗ «Чернігів Стародавній».

На честь такого свята, Чернігів отримав подарунок від відомого художника, ілюстратора Андрія Єрмоленка, який є автором альтернативних гербів міст України. Автор створив логотип із зображенням Катерининської церкви, у притаманній йому манері використання українського орнаменту. Його можна буде побачити на сувенірній продукції, котра буде підготовлена до свята.



За інформацією Департаменту культури,
туризму, національностей та релігій ОДА