back

Ми реально почали війну з корупцією – Глава держави

07-10-2015 | 07:57

Президент Петро Порошенко на першому засіданні Національної ради з антикорупційної політики наголосив, що нині в Україні майже щодня відбуваються гучні корупційні викриття та резонансні затримання, а за останні 2 місяці більше півтисячі осіб було притягнуто до кримінальної відповідальності.

«Вони є індикатором того, що ми реально почали війну проти цього найбільшого зла та того, що ніхто і ніколи не захистить корупціонера від справедливого покарання», – підкреслив Глава держави. За його словами, найбільше корупціонерів притягнуто до відповідальності у Києві, Дніпропетровській, Одеській, Закарпатській, Харківській, Львівській та Донецькій областях. Також повідомлено про підозру народному депутату, керівникам державних служб та структур, районних державних адміністрацій та рад, управлінь Держземагенства в декількох областях, прикордонникам, начальникам загонів, вищим офіцерам СБУ, МВС, Держслужби з виконання покарань та різних держагенцій. «Це безпрецедентна кількість справ, які на сьогодні знаходяться в опрацюванні. Впевнений в тому, що це належним чином буде доведено до кінця», – заявив Президент.

Крім того, нарешті почали притягуватись до відповідальності судді: запрацювали Вища кваліфікаційна комісія суддів і Вища рада юстиції, які дозволяють знімати недоторканність з суддів. Президент зазначив, що якби Верховна Рада підтримала законопроект про внесення змін до Конституції щодо зняття депутатської та обмеження суддівської недоторканності, то робота в цьому напрямі була би значно спрощена.

Президент наголосив, що всі ці результати є свідченням ефективної роботи прокуратури, СБУ та МВС. Створюється нова інфраструктура для більш ефективної боротьби з корупцією. «Ми завершуємо створення відповідної інфраструктури і на засадах прозорого конкурсного відбору формуємо ескадрони чесних і непідкупних правоохоронців, непродажних і готових іти до кінця», – зазначив Петро Порошенко. Зокрема, Президент в цьому переконався під час запуску патрульної поліції, символом якої «є антикорупційність і те, що поліцейські не беруть хабарі».

Президент нагадав, що нещодавно склали присягу нові детективи Національного антикорупційного бюро, а нині йде активна робота та розпочався конкурс для формуванням спеціальної антикорупційної прокуратури. «Абсолютно не розумно, коли детективи Антикорупційного бюро вже отримують з державного бюджету заробітну платню, коли вони напрацьовують корупційні справи – найближчим часом всі справи по чиновникам відповідного рангу мають бути передані до Антикорупційного бюро, і в той же час ми сьогодні стримані відсутністю вертикалі антикорупційної прокуратури», – підкреслив Глава держави.

Говорячи про безпрецедентний конкурс, який зараз розпочався щодо формування нового керівництва місцевих прокуратур, Президент висловив сподівання, що Верховна Рада затвердить найближчим часом відповідні комісії. «Чекаємо сміливих, чесних, професійних юристів, які сьогодні зможуть представити нове обличчя прокуратури», – зазначив Глава держави.

Президент наголосив, що не лише від керівників органів залежить ефективність боротьби з корупцією. «А точніше: не тільки і не стільки від керівника залежить, а в першу чергу, від того, що ми сформуємо дуже потужну систему, яка відкине в минуле радянські залишки та сформує за європейськими принципами абсолютно нові підходи для формування правоохоронних органів», – підкреслив Петро Порошенко.


Прес-служба Президента України