back

До Дня партизанської слави та 70-ї річниці початку партизанського руху в Україні

23-09-2011 | 08:47

22 вересня з нагоди Дня партизанської слави та 70-ї річниці початку партизанського руху в Україні у Щорському районі пройшла низка святкових заходів, участь у яких взяли голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, перший заступник голови обласної ради Іван Коробка, керівники району, ветерани Великої Вітчизняної війни, ветерани партизанського руху, почесні гості із братніх держав Білорусі та Росії.

Розпочалося свято на центральній площі міста Щорс, де було розгорнуто тематичні виставки: «Щорський край в роки Великої Вітчизняної війни»; «Мужність ваша нам буде за приклад» – про Героїв Радянського Союзу, Кавалерів Ордена Слави – уродженців Щорського краю; «Експонат до музею» – виставка, зроблена руками учнів загальноосвітніх шкіл Щорського району; «Проходять роки, але пам’ять не вмира» - літературна експозиція Щорської центральної бібліотеки; тематична театралізована виставка «Щорсівщина в роки окупації»; та виставка «Куточок військовослужбовця».

На початку урочистостей відбулася церемонія передачі бойових прапорів партизанських загонів, які в роки війни діяли на території Щорського району, від ветеранів Великої Вітчизняної військовослужбовцям, які сьогодні захищають Вітчизну.

Щорсівців та гостей свята з Днем партизанської слави та 70-ю річницею початку партизанського руху в Україні привітав голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

«У найскладніші перші місяці війни, коли над країною нависла смертельна небезпека, а нашу область було окуповано фашистськими загарбниками, сотні чернігівців за покликом серця йшли у підпілля та до партизанських загонів. З кожним днем окупації рух народних месників ширився, залучаючи до збройної боротьби з поневолювачами мирних жителів – цілі родини і селища.

В ті роки Чернігово-Сіверська земля набула слави „партизанського краю”. Партизанські з’єднання, що діяли на території області, завдяки підтримці населення контролювали значні території, де місяцями не наважувалися з’явитися ворожі солдати.

На окупованих територіях фашисти проводити нищівні каральні операції, які забрали життя десятків тисяч мирних жителів та учасників руху опору», - наголосив керівник області.

Присутні вшанували пам’ять усіх загиблих – полеглих захисників та жертв Великої Вітчизняної війни – хвилиною мовчання.

Володимир Хоменко підкреслив: із плином років зростає наша повага до ветеранів, чия мужність і самовідданість у ті буремні роки дали можливість сьогодні всім нам жити під мирним небом, працювати над розбудовою своєї незалежної країни.

«Саме тому зі словами глибокої синівської вдячності звернувся до ветеранів Президент України Віктор Янукович: «Ваш життєвий досвід – безцінний. Він потрібен молодому поколінню, яке знає про війну лише з кінофільмів та книжок. Зустрічайтеся із школярами та студентством. Передавайте їм свої знання і досвід. Це допоможе їм вирости свідомими громадянами вільної країни».

Зберегти пам’ять про Велику Вітчизняну війну та її героїв – це не лише спільний обов’язок вдячних нащадків, а також і потужний стимул до духовного відродження, формування національної пам’яті нашого народу», - зазначив голова облдержадміністрації.

Він також вручив ветеранам державні нагороди та відзнаки облдержадміністрації.

Від імені голови правління благодійного фонду «Єдиний світ», народного депутата України Едуарда Прутніка присутніх зі святом привітав директор фонду Олександр Ільяшенко.

Згадали воєнні роки і ветерани з Російської Федерації та Республіки Білорусь.

Після урочистої частини учасники та гості свята поклали квіти до пам’ятника загиблим воїнам.





































Прес-служба облдержадміністрації