back

В Чернігові пройшов семінар щодо запровадження ринку землі

26-07-2011 | 16:23

26 червня в Чернігові пройшов семінар із заступниками голів райдержадміністрацій з питань агропромислового розвитку, начальниками відділів, управлінь Держкомзему у районах і містах області щодо запровадження ринку землі в Україні. В семінарі взяли участь заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло та представники Держземагенства України.

Відкриваючи семінар заступник голови ОДА зазначив, що без земельної реформи в країні неможливо ефективно вести господарську діяльність, тому головним завданням на сьогодні є проведення ефективної роз’яснювальної роботи щодо запровадження ринку землі серед широких верств населення.

«Введення ринку землі прискорить агропромисловий розвиток та дозволить вирішити низку проблем і конфліктів, пов’язаних із тим, що власники у землі є, а механізму повноцінного розпоряджання цією землею досі нема», - зазначив він.

Заступник голови Державного агентства земельних ресурсів України Микола Калюжний ознайомив присутніх з механізмом та етапами проведення земельної реформи.

«З початку 2012 року в Україні буде відмінено мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення і запроваджено повноцінний ринок землі. Скоро земля стане об’єктом вільної купівлі-продажу, але я не раджу селянам — її власникам — поспішати продати свою землю, адже з часом ціна за гектар землі буде лише збільшуватись”, — зазначив Микола Калюжний.

Заступник голови Держкомзему України повідомив, що незабаром грошова оцінка землі, згідно з якою орендар нараховує плату за пай, зросте у 1,7 рази. А це означає, що на стільки повинна зрости і орендна плата за пай.

Він запевнив, що у земельному законодавстві буде відпрацьований механізм, який захищатиме землю від спекуляцій, тобто перепродажу, а також від купівлі її іноземцями.

Микола Калюжний повідомив, що прийнятий парламентом у липні закон “Про земельний кадастр” днями буде підписаний Президентом, а закон “Про ринок землі” вірогідніше за все Верховна Рада прийме у жовтні. Ці два закони і будуть головними регуляторами земельного ринку в країні.

В ході семінару його учасники мали можливість поставити представникам Держземагенства актуальні питання, зокрема, щодо реалізації земельної реформи безпосередньо в районах і селах області.








Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації