back

Станіслав Прокопенко: «Робота по збереженню земель від шкідливої дії води дійсно потрібна місцевим жителям»

03-08-2011 | 10:27

2 серпня відбулася робоча поїздка голови Державного агенства водних ресурсів України Василя Сташука та першого заступника голови облдержадміністрації Станіслава Прокопенка до Ріпкинського району по ознайомленню з ходом будівництва об’єкту «Захист земель Любецької селищної ради від шкідливої дії вод річки Дніпро» (друга черга).

Після ознайомлення з роботами по захисту руйнування берегу з була проведена виїзна нарада з метою вирішення питань щодо захисту земель Любецької селищної ради області від шкідливої дії вод р. Дніпро.

Голова Державного агенства водних ресурсів України Василь Сташук наголосив, що «660 гектарів врятовано для України». Він підкреслив, що проблема розмивання берегової смуги існує і на інших транскордонних річках і потребує постійного моніторингу.

За результатами цієї наради Агенство буде клопотати перед Урядом про виділення коштів на завершення другої черги будівництва об’єкту «Захист земель Любецької селищної ради від шкідливої дії вод річки Дніпро».

Перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко подякував за те, що своєчасно виконуються всі роботи і призупинена втрата нашої території. Він акцентував увагу, що ця робота дійсно потрібна місцевим жителям.

З історії питання:

Внаслідок інтенсивного руйнування берегової смуги ріки Дніпро біля смт. Любеч Ріпкинського району у середині 2009 року виникла надзвичайна ситуація природного характеру. Річка Дніпро з’єдналася з верхів’ям озера Симполя, внаслідок чого спостерігався перетік дніпровської води через систему заплавних озер і стариць углиб заплави. При цьому річкою було відрізано близько 660 га земель Любецької селищної ради. Це створило загрозу відходу цих земель до території Республіки Білорусь і зміни проходження лінії державного кордону, а також часткового змиву с. Кукари Ріпкинського району. Для виконання робіт щодо захисту від руйнування берегу необхідно виконати першочергові аварійно-відновлювальні берегоукріплювальні роботи на ділянці берега довжиною 486 м загальною вартістю більше 11 млн. гривень.

У відповідь на звернення обласної державної адміністрації Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження від 19 серпня 2009 року № 969-р. про виділення коштів у сумі 11,1 млн. гривень для проведення невідкладних робіт із захисту земель Любецької селищної ради Ріпкинського району від шкідливої дії вод р. Дніпро. З метою запобігання подальшого розвитку та ліквідації негативних наслідків надзвичайної ситуації, починаючи з 14 серпня 2009 року розпочато першочергові роботи щодо закриття розмивів між озером Симполя та руслом р. Дніпро, що дозволить не допустити втрати значної частини суходолу території України.















Джерело: Юрій Паперний