back

З розширеного засідання Колегії облдержадміністрації

30-06-2011 | 15:05

Стан пожежної безпеки в Чернігівській області та заходи щодо її дотримання, а також стан виконавської дисципліни, організації виконання завдань, визначених актами законодавства, розпорядженнями і дорученнями Президента України, Кабінету Міністрів України та роботи зі зверненнями громадян розглянуто сьогодні під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації.

Відкриваючи засідання, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко акцентував увагу на важливості дотримання пожежної безпеки в регіоні та виконанні необхідних упереджувальних заходів з метою забезпечення належного протипожежного захисту.

Ситуацію в області проаналізували начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації В`ячеслав Рига та перший заступник начальника управління МНС України в області Юрій Федоров.

Зокрема, зазначалося, що з початку поточного року на території області виникло 628 пожеж, що на 23,1% більше, ніж за аналогічний період 2010 року. Економічні втрати від них склали 26,2 мільйонів гривень. Вогнем було знищено та пошкоджено 419 будівель, 41 одиницю автотранспортної техніки, загинуло 8 голів худоби та 20 штук птиці, знищено 95 тонн грубих кормів. На пожежах загинуло 45 та травмовано 13 осіб.

Незважаючи на минулорічний досвід протидії масовим загорянням і пожежам у природних екосистемах та ряд проведених вже у 2011 році заходів, в лісових масивах області виникло 75 пожеж на площі 48,4 га (за аналогічний період 2010 року – 33 на площі 45 га), Крім того, з початку 2011 року зареєстровано 8 пожеж торфу на площі 1, 22 га.

Велику стурбованість викликають пожежі, пов`язані зі спалюванням сухої рослинності та сміття. З початку року на території області вже виникло 144 пожежі на площі 383,4 га, в той час як при більш несприятливих умовах за весь попередній рік їх було 117 на загальній площі 228,5 га. Такий стан свідчить про недостатньо проведену роботу з боку органів місцевого самоврядування по усуненню передумов для виникнення пожеж на відкритих територіях (вирубуванню кущових насаджень та скошуванню сухої рослинності).

На початку квітня були проведені перевірки стану готовності окремих лісогосподарських підприємств області до пожежонебезпечного весняно-літнього періоду. Особлива увага приділялась готовності пожежної техніки лісових пожежних станцій до гасіння пожеж та комплектації їх необхідним протипожежним інвентарем. Характерним недоліком для всіх лісокористувачів на території області є захаращеність лісових масивів та необхідність розчищення шляхів лісогосподарського та протипожежного призначення.

З метою запобігання виникненню пожеж у природних екологічних системах та підвищення ефективності оперативного реагування в разі їх виникнення на території Чернігівської області проведено ряд заходів.

Зокрема, обмежено в`їзд до лісів транспортних засобів та заборонено не пов`язане з виробничою діяльністю перебування в них громадян у період встановлення високого та надзвичайно високого класів пожежної небезпеки.

Розроблено і затверджено зведений оперативно-мобілізаційний план Чернігівської області з локалізації і гасіння великих лісових пожеж та Комплексний план заходів обласних управлінь, організацій і підприємств, місцевих органів виконавчої влади Чернігівської області щодо протипожежного захисту лісів, торфовищ і сільгоспугідь у весняно-літній пожежонебезпечний період 2011 року, аналогічні плани розроблені у районах.

Та попри це проведені перевірки стану протипожежного захисту в державних і агролісогосподарських лісгоспах засвідчують, що не скрізь виконанню протипожежних заходів приділяється належна увага.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко підкреслив: серед причин, якими зумовлені пожежі, поряд з фінансовими і матеріальними труднощами, залишається низький рівень організаторської роботи з боку місцевих органів виконавчої влади, керівників державних і агролісогосподарських лісгоспів, відсутність дієвого і своєчасного контролю за діяльністю об`єктів господарювання та безвідповідальність посадових осіб.

Звертаючись до керівництва районів, очільник області наголосив, що недооцінка важливості упереджуючих протипожежних заходів, низький рівень готовності і відсутність протипожежних формувань може призвести до невиправданих збитків і втрат у разі виникнення пожеж, у тому числі і в лісових масивах. Тому сьогодні необхідно все зробити для того, щоб не допустити виникнення пожеж в населених пунктах, на об`єктах господарювання, в лісових масивах, на сільгоспугіддях та торфовищах.

Зокрема, голова облдержадміністрації доручив детально проаналізувати стан пожежної безпеки в містах, районах, обласних управліннях, організаціях і підприємствах, результати розглянути на засіданнях міськвиконкомів та колегій райдержадміністрацій та вжити заходів для усунення наявних недоліків; посилити контроль за станом пожежної безпеки та забезпечити належний протипожежний захист в населених пунктах, на об`єктах господарювання, в лісових масивах, сільгоспугіддях та торфовищах, організувати проведення рейдів-перевірок та патрулювання найбільш небезпечних у пожежному відношенню лісових ділянок.

Також необхідно привести до готовності наявну пожежну і пристосовану для пожежегасіння техніку, забезпечити своєчасне виявлення, локалізацію і гасіння пожеж, посилити роботу з органами місцевого самоврядування щодо здійснення протипожежних заходів на землях запасу та полезахисних лісових смугах та вжити ще ряд необхідних заходів.

Голова облдержадміністрації особливо наголосив на необхідності проведення у цьому напрямку злагодженої та системної спільної роботи, координації дій між керівництвом районів та відповідними службами.

Також на засіданні Колегії розглянуто питання про стан виконавської дисципліни, організації виконання завдань, визначених актами законодавства, розпорядженнями і дорученнями Президента України, Кабінету Міністрів України та роботи зі зверненнями громадян.

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Микола Стрілець, аналізуючи ситуацію, зокрема, зазначив, що протягом січня-травня 2011 року до обласної державної адміністрації надійшло 8862 документи, які потребували розгляду та виконання, що на 393 документи більше проти відповідного періоду 2010 року. Усього станом на 01.06.2011 на контролі перебувало 805 документів органів вищого рівня, з них: 289 – акти Президента України, 516 – документи, які надійшли з Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, міністерств, інших державних установ.

Стан роботи із зверненнями громадян в облдержадміністрації аналізується щоквартально, доповідна записка надсилається районним державним адміністраціям, виконавчим комітетам міських рад, обласним управлінням і організаціям для вжиття додаткових заходів з усунення недоліків, забезпечення об`єктивного, всебічного і вчасного розгляду звернень громадян.

Упродовж січня – травня 2011 року на адресу обласної державної адміністрації надійшло 1556 письмових пропозицій, заяв та скарг громадян. За відповідний період минулого року було зареєстровано 1847 письмових звернень. На особистому прийомі в облдержадміністрації побувало 144 громадянина, у відповідному періоді минулого року – 39.

Серед звернень, що надійшли до облдержадміністрації і розгляд яких здійснювався відповідно до Закону України „Про звернення громадян”, 77% складають заяви чи клопотання, 22% – скарги, 1% – пропозиції і зауваження.

167 звернень, надісланих мешканцями області Президенту України у межах проекту „Розмова з країною”, надійшло до облдержадміністрації з державної установи „Урядовий контактний центр”.

Всього у зверненнях було порушено 1797 питань, переважно щодо соціального захисту (29%): надання матеріальної допомоги, підвищення розміру пенсій та державних допомог, забезпечення спецавтотранспортом, лікування інвалідів.

16% від усіх звернень становили звернення з питань комунального господарства. Передусім, це клопотання щодо газифікації житлових будинків, ремонту доріг.

Житлових питань стосувалось 11% заяв та клопотань. Насамперед, це прохання щодо поліпшення житлових умов, надання допомоги у придбанні житла, ремонту житлового фонду.

Така ж частка заяв та скарг з питань аграрної політики: врегулювання майнових відносин, отримання у власність земельних ділянок, підвищення закупівельних цін на молоко тощо.

Звернення громадян з питань праці і заробітної плати становили 7%. Передусім, в них порушувались питання виплати заборгованості із заробітної плати, підвищення розміру заробітної плати, надання допомоги у працевлаштуванні.

6% склали звернення з питань охорони здоров`я. В основному, це клопотання щодо надання допомоги у лікуванні, забезпеченні медичними препаратами за пільговими рецептами, покращенні роботи медичних закладів.

Звернень з питань забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку отримано 4% від загальної кількості. Переважно це скарги на бездіяльність правоохоронних органів щодо розслідування правопорушень, зловживання службовим становищем керівників окремих установ та організацій.

Також 4% відсотка становили звернення з питань транспорту і зв`язку: скарги на відмову у пільговому проїзді, клопотання щодо покращення транспортного сполучення тощо.

25% від усіх звернень, що надійшли до облдержадміністрації, вирішені позитивно.

Але до облдержадміністрації продовжують надходити звернення з питань, що мали б вирішуватись на місцях.

Володимир Хоменко підкреслив: формального підходу до скарг і звернень громадян не може і не повинно бути, адже люди йдуть до представників влади зі своїми проблемами сподіваючись на допомогу і довіряючи їм. Розв`язувати існуючі проблеми необхідно на місцях, щоб уникнути повторних звернень до вищих органів влади. Особливу увагу треба приділяти вирішенню проблемних питань ветеранів війни та праці, інвалідів, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, багатодітних сімей, адже звернення від цієї категорії громадян складають третину від загальної кількості.











Прес-служба облдержадміністрації