back

Мирного діалогу підприємців з «Чернігівобленерго» не вийшло

24-09-2015 | 20:39

Сьогодні, на прохання підприємців області, голова облдержадміністрації Валерій Куліч зібрав у одній залі виробників, забудовників та інших бізнесменів з одного боку і керівництво ПАТ «Чернігівобленерго» – з іншого. Мета – знайти шлях розв’язання проблем, які мають місце у стосунках сторін.

«Проблем у співпраці з «Чернігівобленерго» дійсно багато. А їх розв’язання лежить у декількох площинах: і у законодавчій, і безпосередньо у сфері стосунків між офісом компанії та споживачами. Ми тут зібралися для того, щоб конструктивно відпрацювати болючі питання, які можна розв’язати тут і зараз, і для того, щоб окреслити план дій, як не допускати нових конфліктів та врегулювати відносини, – розпочав зустріч Валерій Куліч. – Зустріч має суто прагматичний характер, тому я ніяких депутатів чи політиків не запрошував. Давайте винесемо на розгляд наші проблеми і спробуємо врегулювати їх на місці, дивлячись один одному в очі, а де буде потрібна підтримка законотворців чи урядовців – я донесу до них результати зустрічі», – задав тон зустрічі голова ОДА.

Озвучити проблеми, які виникають у ході співпраці з «Чернігівобленерго» висловили бажання понад десяток присутніх, решта також активно включалися в дискусію з місця. Майже дві години тривало заслуховування та обговорення конкретних випадків «недобросовісного», «хамського» в роботі енергопостачальної компанії і такого, що, на переконання бізнесменів, суперечить державним інтересам. Основні нарікання стосувалися зверхнього ставлення адміністрації компанії до клієнтів, затягування розгляду документів, намагання отримати неправомірну вигоду, непрозорих умов роботи й відключень без попередження. Перелік претензій до роботи енергопостачальної компанії був дуже довгим, загальний думка така: «Чернігівобленерго» – найбільша перешкода для ведення бізнесу і чинник вкрай несприятливого інвестиційного клімату.

Підприємці закликали керівників компанії до організації партнерських стосунків та звертали увагу на конкретні проблеми. Зокрема, мільйонні збитки підприємства несуть через раптові відключення енергопостачання, для багатьох це серйозна проблема. Зокрема, представники ПАТ «Білкозин» наголосили на тому, що задля впровадження концепції енергетичної незалежності повністю відмовилися від газу на користь електроенергії, проте через означену проблему мають ризики зриву виробництва. «Чим відрізняється модель роботи «Київобленерго» від «Чернігівобленерго», – риторично запитували із зали. – Чому на їхньому сайті є графік відключень, а чернігівці мають гадати?»

Крім того, за інформацією, озвученою одним зі спікерів від бізнесу, нині в області не можуть бути реалізовані через побори «Чернігівобленерго» близько 140 бізнес-проектів. Окремо виносилося питання постановки технічних умов, лобіювання інтересів конкретних проектантів із завищеними цінами, згадувалося навіть, що бенефіціари підприємства, ймовірно, діють в інтересах сусідньої держави-агресора.

Також присутніх обурило те, що останнім часом у платіжні квитанції включається авансовий платіж на два місяці замість одного, визначеного договором.

«Ви граєтеся з вогнем, ґвалтуючи бізнес, суспільство – на межі неконтрольованої реакції. Не розхитуйте ситуацію, йдіть назустріч, інакше наслідки можуть бути вкрай несприятливими», – відверто попереджали керівників «Чернігівобленерго» підприємці.

На фоні надзвичайно емоційних виступів та загальної атмосфери напруження, конструктивними залу здалися пропозиції Костянтина Іванова про необхідність у судовому порядку визнати «Чернігівобленерго» монополістом, що внесе зміни у контроль та нагляд за роботою підприємства, та пропозиції винести розмову на рівень, принаймні, віце-прем’єр-міністра і залучити до неї правоохоронні органи.

Загалом зібрання мало емоційний характер, тому головуючому Валерію Кулічу раз-по-раз доводилося вводити розмову в конструктивне русло.

Після заслуховування представників бізнесу слово взяв в. о. голови правління компанії Володимир Ткач. Він роз’яснив, що багато з порушених проблем виникають через умови, які диктують виробники енергії та правове поле держави. Стосовно деяких конкретних епізодів, озвучених на зборах, намагався дати роз’яснення, стосовно інших – говорив, що вони не відповідають дійсності.

Після близько 15 хвилин перебування за трибуною Володимира Ткача підприємцям урвався терпець і, звинувачуючи його у нещирості та небажанні вести діалог, бізнесмени покинули залу.

Таким чином зборам не вдалося виконати свого завдання у повній мірі, проте керівник «Чернігівобленерго» запевнив, що озвучені проблеми взяті до уваги.

Що буде далі – невідомо, проте, ймовірно, це була остання спроба діалогу, а надалі представники бізнесу діятимуть агресивніше. Заклики до цього неодноразово лунали з зали.

Незважаючи на це, підприємці подякували голові ОДА Валерію Кулічу за підтримку і спробу врегулювати ситуацію. З розумінням, але багатозначно зауваживши: голова облдержадміністрації може діяти лише у рамках повноважень, а підприємці, як і всі громадяни, можуть робити все, що не заборонено.

У свою чергу голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч запевнив, що й надалі є союзником виробників області і зробить усе можливе для поліпшення бізнес-клімату, зокрема, доводячи до відома керівництва країни озвучені проблеми та можливі шляхи їх розв’язання.



Прес-служба облдержадміністрації