back

Чернігівщині — більше чистого виробництва

24-09-2015 | 12:34

Зробити виробництво на чернігівських підприємствах більш екологічним та енергоефективним пропонує Центр ресурсоефективного та чистого виробництва, фахівці якого зустрілися сьогодні з керівниками підприємств малого та середнього бізнесу в облдержадміністрації.

Перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич на початку зустрічі зазначив, що вона має дати новий імпульс для розвитку малого і середнього бізнесу Чернігівщини. Адже вже зараз податкові надходження від нього складають 48% загалу. І саме ефективний, сучасний малий та середній бізнес має лягти в основу розвитку реформованих громад.

Концепція більш чистого виробництва була розроблена ООН ще у 1989 році і полягає в тому, що промислові процеси і функції можуть бути поліпшені таким чином, щоб не тільки знизити кількість відходів і зменшити забруднення навколишнього середовища, а й зберегти або, навіть, отримати додатковий дохід для компанії шляхом збереження ресурсів.

За словами директора Центру Ігоря Шиловича, близько 30% впроваджених у цьому напрямку опцій не потребують капіталовкладень. Необхідно лише фахово проаналізувати втрати підприємства і визначити шляхи їх зменшення. Якщо сьогодні не вдаватися до заходів енергозбереження, зауважив Ігор Шилович, українські підприємства ніколи не досягнуть середньосвітових показників, де вартість енергозатрат у собівартості продукції не перевищує чотирьох відсотків.

Учасникам зустрічі було запропоновано долучитися до реалізації в області Демонстраційного проекту «Ресурсоефективне та чисте виробництво (РЕЧВ)», а також стати учасниками клубу РЕЧВ в області. Фахівці Центру переконані, що таким чином підприємства Чернігівщини зможуть оптимізувати використання природних ресурсів, за рахунок зменшення відходів та викидів мінімізувати ризики для людей та вплив на навколишнє середовище. Крім того, всі ці заходи при мінімальних капіталовкладеннях можуть дати значний позитивний економічний ефект.

Більш докладно про діяльність Центру ресурсоефективного та чистого виробництва можна довідатись на його сайті www.recpc.kpi.ua .



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації