back

Борги із заробітної плати в області мають бути максимально зменшені

23-09-2015 | 13:37

Низька платоспроможність населення та мала кількість обігових коштів є основними чинниками заборгованості підприємств області із заробітної платні. У бюджетний сфері причиною боргів є малі обсяги субвенцій, що не покривають усі видатки, а місцевий бюджет не має можливості надати необхідну суму.

Та попри це, ситуація покращується. Насьогодні у більшості районів промислові підприємства зарплату виплатили у повному обсязі. Про це зазначалося під час засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних витрат, що відбулася 23 вересня за головування першого заступника голови облдержадміністрації Леоніда Сахневича.

Варто зазначити, що 76% підприємств області, які знаходяться у стадії банкрутства, проходять процедуру санації. Це дасть можливість не лише виплатити заробітну плату їх працівниками, а й, можливо, поступово відновити діяльність самих підприємств.

За рахунок оптимізації та перепрофілювання медичних та освітніх закладів, у бюджетній сфері борги з оплати праці значно зменшилися. Необхідна сума скоротилася на 56 мільйонів гривень, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Втім, без додаткової допомоги з боку держави, закрити увесь борг до кінця року область не зможе.

Керівництво області робить все можливе, аби якомога швидше виплатити людям зароблене. Зокрема, це стосується бюджетної сфери. Так вільні залишки місцевих бюджетів направляються саме на виплату зарплат, — зазначив Леонід Сахневич. — А Департамент фінансів ОДА готує пропозиції профільному міністерству щодо перегляду формули розрахунку дотацій, з урахуванням щільності населення області.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації