back

Україна та НАТО поглиблюватимуть співпрацю заради миру

23-09-2015 | 08:04

Засідання РНБО за участю Генерального секретаря НАТО та підписані документи відкривають нові перспективи співпраці України та Альянсу, заявив за підсумками засідання Президент Петро Порошенко.

Президент подякував Генеральному секретарю і країнам – членам НАТО за величезну допомогу, яку вони надають Україні в ці складні часи. «Ми високо цінуємо Вашу готовність поглиблювати практичну взаємодію з Україною», – наголосив Глава держави.

«Наше співробітництво з Альянсом вже приносить конкретні результати і має перспективи для подальшого розвитку. Ми отримуємо дієву допомогу наших партнерів з НАТО у вирішенні нагальних завдань підвищення нашої обороноздатності», – сказав Президент. Глава держави відзначив, що налагоджено механізм обміну інформацією. 317 важкопоранених українських військовослужбовців пройшли курс лікування і реабілітації в країнах НАТО

.

За словами Президента, для України статус взаємовідносин з НАТО сьогодні визначається як особливе партнерство, яке є невід’ємною частиною курсу на європейську інтеграцію.

Ще раз відзначивши історичний характер засідання РНБО за участю Генерального секретаря НАТО, Президент зауважив, що ще 18 місяців тому експерти і радники НАТО не мали права зайти в Міністерство оборони, Генеральний штаб, Службу безпеки України. «За ці 18 місяців пройдена величезна відстань щодо налагодження співпраці, координації і ефективної взаємодії між Україною і НАТО», – сказав Петро Порошенко.

Підписані документи створюють якісно нові параметри, механізми взаємодії України з Північноатлантичним Альянсом. Буде підвищено статус Представництва НАТО в Україні. Дорожня карта співробітництва в сфері стратегічних комунікацій містить ефективні і погоджені дії в протистоянні тій інформаційній агресії, яку Російська Федерація здійснює не лише проти України, але й проти країн НАТО, зазначив Президент

.

Спільна декларація про посилення оборонно-технічної співпраці також передбачає конкретні кроки, підкреслив Президент та наголосив, що Україна зараз потребує не летальної зброї, а можливостей для ефективної оборони своєї території.

Президент відзначив, що спільні навчання за участю 34 країн у Львові, які він відвідав спільно з Генеральним секретарем, показали, що ефективна координація, взаємодія і обмін інформацією приносить користь всім учасникам процесу. «Я наголошую, що перші навчання НАТО, які проходили в Україні, навчання служб з надзвичайних ситуацій, були спрямовані не на війну – вони були спрямовані на мир і рятування життя людей, на покращення взаємодії і взаємодопомоги в надзвичайних ситуаціях. Думаю, що це є надзвичайно символічно», – заявив Петро Порошенко.

В своєму заключному слові щодо підсумків засідання РНБО Генеральний секретар НАТО відзначив сильне лідерство Президента України і його особливу роль у посиленні взаємодії Українських Збройних Сил та Збройних Сил Північноатлантичного альянсу та наголосив на підтримці реформування ЗСУ з боку країн-членів НАТО.

Він також висловив задоволення рівнем взаємодії та партнерства між НАТО та Україною, яка бере участь у багатьох проектах і операціях НАТО. «НАТО може покластися на Україну, а Україна може покластися на НАТО», – відзначив Єнс Столтенберг.

Говорячи про ситуацію на Сході України, Єнс Столтенберг запевнив Президента України в підтримці територіальної цілісності та суверенітету нашої країни з боку НАТО. Генеральний секретар НАТО назвав Мінські угоди «єдиним шляхом» мирного врегулювання, який може відновити контроль України за її кордонами.

Генеральний секретар також відзначив важливість конституційних змін в частині децентралізації.


Прес-служба Президента України